WIE IS COÖPERATIE BWW?

Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West is een energiecoöperatie voor en door Bosschenaren. Met ons initiatief dragen wij actief bij aan een klimaat neutrale stad in 2050. Op bedrijventerrein De Rietvelden exploiteren we de eerste coöperatieve windmolen van ’s-Hertogenbosch: de Bossche Windmolen West. Deze windmolen is onderdeel van Windpark De Rietvelden dat uit vier windmolens bestaat. Met de coöperatieve windmolen zorgen we ervoor dat de voordelen die energiebesparing en groene energie opleveren, terechtkomen bij de mensen die het meest met het windpark te maken krijgen: omwonenden en kleine bedrijven in de directe omgeving.

Coöperatie BWW is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en uitgesloten van aansprakelijkheid (U.A.). De vereniging bestaat uit 540 leden die zich op een of meerdere Bossche Windmolen Delen hebben ingeschreven.  

De coöperatie heeft een dagelijks bestuur dat bestaat uit uit Jan-Willem Bonekamp (voorzitter), Esther Vos (secretaris), David Verberne (penningmeester) en Mattijs Schuurman (algemeen bestuurslid).
Naast het bestuur zijn er werkgroepen ingesteld waarin leden meedenken en doen. Alle betrokkenen verrichten hun werkzaamheden op vrijwillige basis en zonder enige vorm van (financiële) vergoeding.

Bestuur
Jan-Willem Bonekamp
Jan-Willem Bonekamp

VOORZITTER

Ik woon ruim 25 jaar met veel plezier in ’s-Hertogenbosch en ben van het begin af aan overtuigd lid van coöperatie BWW. Vanaf begin 2022 nam ik als actieve toehoorder deel aan de bestuursvergaderingen. En zoals met alles waar je induikt blijkt de realiteit complexer dan je van buitenaf denkt. Technische restpunten, juridische issues, de ongekend veranderlijke energiemarkt, gesprekken met de AFM; het zijn voorbeelden van onderwerpen die regelmatig voorbijkomen. Die onderwerpen zijn in heel capabele handen van de huidige bestuursleden en een aantal actieve andere vrijwilligers. Allemaal vrijwilligers die ontzettend hard gewerkt hebben om de molen gebouwd en draaiend te krijgen.
 
Nu we samen bijna een jaar als energie-ondernemers stroom aan het leveren zijn komen we in een volgende fase terecht. Van een bouwende naar een beherende situatie. Een mooi en natuurlijk moment voor een aantal bestuursleden om af te zwaaien. En voor ons allen het begin van een oriëntatie op wat voor een vereniging wij eigenlijk willen zijn nu de molen staat en draait. Dat zie ik, naast natuurlijk het op een verantwoorde manier technisch en financieel exploiteren van de molen, als een van de speerpunten waar ik graag met eenieder over in gesprek ga. 

Esther Vos
Esther Vos

Secretaris

Ik ben Esther Vos, moeder van twee uit huis wonende dochters, werkzaam als juridisch adviseur bij de provincie Noord-Brabant en ik woon op 1 van de mooiste plekjes in het centrum van Den Bosch langs de rivier de Aa.
Ik ben al vroeg lid geworden van de Bossche Windmolen West omdat ik mijn energiegebruik wilde verduurzamen en het destijds nog niet efficiënt was om zonnepanelen op het dak van mijn woning te plaatsen. Vanuit mijn juridische achtergrond heb ik mij aangemeld voor ondersteuning bij de procedures voor het windpark De Rietvelden en heb ik mij ingezet bij de ledenwerving.
Toen er in het najaar van 2022 een oproep kwam op de ALV voor deelname aan het bestuur, heb ik aangegeven beschikbaar te zijn. Ik vind het belangrijk dat leden van een vereniging actief meedoen. En dat begint dan uiteraard bij jezelf.
Daarnaast vind ik dat diversiteit in het bestuur belangrijk is en denk ik dat ik -met mijn juridische achtergrond- een zinvolle bijdrage kan leveren aan het bestuur.
Tot slot en misschien wel het belangrijkste: ik heb er veel zin in om aan de slag te gaan voor de vereniging!

David Verberne
David Verberne

Penningmeester

Ik ben David Verberne, 57 jaar oud, en vanaf september woonachtig in het Gasthuiskwartier in hartje ’s-Hertogenbosch. Vanuit mijn persoonlijke drive wil ik via de deelname en actieve inzet bij de BWW mijn, bescheiden, bijdrage leveren aan de Bossche Energietransitie. Dus toen het bestuur aangaf een nieuwe penningmeester te zoeken, heb ik mij aangemeld om deze verantwoordelijkheid op mij te nemen.
In het dagelijks leven ben ik een Inkoopmanager bij Signify, voormalig Philips Lighting. Ik ben vanaf 2017/18 betrokken bij de BWW. In eerste instantie geholpen bij ledenwerving in Engelen en later “meegepraat” met het bestuur over de ombouw van de Postcoderoos-regeling naar de SDE-regeling zoals we die nu hebben. Vanuit mijn expertise heb ik het bestuur ondersteund in de contracten met Pure Energie. Dit heeft uiteindelijk geleid in een werkgroep “marktconformiteit” waar we tot de dag van vandaag de energiemarkt monitoren.
Ik ben geen financieel expert, maar ben regelmatig beroepshalve betrokken bij investeringsbeslissingen en contractonderhandelingen. Die kennis, naast de aanwezige expertise van meerdere vrijwilligers, geven mijn voldoende vertrouwen om de taak als penningmeester op mij te nemen en namens alle leden het financiële beheer van de BWW in goede banen te leiden.

Mattijs Schuurman
Mattijs Schuurman

Bestuurslid

 

Ik ben Mattijs - bedrijfskundig geschoold, HR Manager van beroep. Vader van twee zonen en een dochter en sinds 2012 woonachtig in het Bossche. Ik heb mij in oktober 2018 aangemeld als lid van de Coöperatie omdat ik vind dat we als taak hebben om de wereld beter door te geven aan onze (klein)kinderen dan dat we hem gekregen hebben van onze (voor)ouders. Om dat te bereiken zullen we ons anders moeten verhouden tot de aarde dan we op dit moment doen. Ik geloof dat de energietransitie alleen kan slagen als ook wij actief bijdragen. Ik ben actief geworden bij de Coöperatie toen het bestuur op de ALV van December 2018 leden opriep om mee te denken over propositie 2.0. Ik heb met veel interesse en plezier bijgedragen aan de omzetting van RVT naar SDE en ben onder de indruk van al het goede werk dat al door het bestuur van de Coöperatie en door de vele actieve leden is verricht. Vanuit het bestuur help ik graag om met de Coöperatie ook de vervolgstappen te zetten om onze Bossche burgermolen te realiseren en zo een bijdrage te leveren aan een klimaatneutraal ‘s-Hertogenbosch!

 

Leden aan het woord

14 /november

'Groener wordt het niet!'

Ik ben Laura Quist (38) en ik woon sinds 2010 in ’s-Hertogenbosch. Voorlopig ben ik nog niet van plan om weg te gaan, want sinds april 2017 bezit ik een prachtig huisje in Oud Orthen. Ik heb reeds uitzicht op windturbine Treurenburg en een paar extra windturbines heet ik graag welkom. Zeker de Bossche Windmolen West: het idee dat ik ‘mijn’ schone energieleverancier dagelijks met eigen ogen aan het werk kan zien, spreekt me enorm aan. 

Lees verder
3 /oktober

De tijd is rijp voor vergroening!

Wyp de Jong sloeg als econoom aan het rekenen en kwam al snel tot de conclusie dat het financieel de moeite waard is om mee te doen. Als lid van de Werkgroep Marketingcampagne 2.0 helpt Wyp nieuwe leden te werven.

Lees verder
28 /augustus

Doe mee met je VvE

Ook VvE's kunnen deelnemen aan de Bossche Windmolen West. Berry Timmers, bestuurslid van de VvE Mariënburg PA, vertelt waarom zijn VvE lid is geworden.

Lees verder
1 /mei

Ik ben er vanaf het begin bij!

Ik ben Caro Reisinger, 52 jaar en heb een huurwoning van Zayaz aan de rand van het centrum. 6 BWD’s zijn de mijne. Dat vond ik, als aanvang, genoeg.    Naast het milieu is voor ..

Lees verder
11 /april

Windmolen is een constante reminder om bewust om te gaan met onze energie

Karien van Rijst en haar man Frank uit Orthen zijn uiterst duurzaam bezig: ze telen biologische bloemen, eten biologisch en vliegen niet uit principe. Door deel te nemen aan de Bossche Windmolen West ..

Lees verder
4 /april

‘Ik kan straks gewoon zeggen: ‘Die windmolen is van ons!’'

‘Wereldreizigers, levensgenieters en milieubewuste types, wij zijn Hilde Ploegmakers en Mark Molendijk. Wij zijn 37 en 33 jaar oud en wonen bijna op Hinthamereinde, nog net in de wijk ..

Lees verder
27 /maart

‘Ik verwacht dat coöperatie BWW navolging gaat krijgen in de rest van het land.’

Erik-Jan Kamerbeek is een actieve Bosschenaar; hij is vrijwilliger voor Theaterfestival Boulevard en zeer betrokken bij de Graafse Akker & de lokale politiek. Erik-Jan omarmt ons project:

Lees verder
5 /maart

Alles voor een energieneutraal huis!

Willem Boomstra vertelt waarom hij lid is geworden van onze coöperatie. ‘Mijn lidmaatschap van de coöperatie komt voort uit mijn belangstelling om ons huis in de binnenstad energieneutraal te maken.

Lees verder
23 /januari

'Ik wek samen met buurtgenoten schone energie op'

'Ik ben Ufuk Kâhya. Mijn leven probeer ik zo duurzaam mogelijk in te richten. Mijn appartement in Boschveld heeft energielabel A, al mijn witgoed en elektrische apparaten hebben een zuinig ..

Lees verder
19 /januari

'Het collectieve karakter spreekt ons aan'

'In ons prachtige jaren 30-huis in de Muntel hebben we de afgelopen jaren al diverse energiebesparende maatregelen genomen. We hebben vloer- en spouwmuurisolatie aangebracht en verschillende ..

Lees verder
9 /januari

'We gebruiken straks energie die lokaal en duurzaam is opgewekt. Daar gaat het ons om!'

'Wij zijn René (32) en Anouk (30) en we wonen al enkele jaren in de prachtige wijk Boschveld. Ons nieuwe huis wordt op dit moment gebouwd in Het Hart van Boschveld. Dit wordt het groene hart van de wijk, met uitzicht op de Bossche Windmolen West.'

Lees verder
8 /januari

'We willen onze kinderen bewust maken van het gebruik van de aarde'

Marjon Zijlstra en haar man Jay Rijnen doen mee met de Bossche Windmolen West. 'Ik vind het geweldig dat we mee kunnen doen aan zo’n mooi lokaal initiatief als de Bossche Windmolen West. Ons ..

Lees verder
3 /januari

'Goed voor het klimaat, onze kinderen en onze portemonnee'

‘Mijn naam is Jan Nelissen. Ik woon samen met mijn vrouw Els in het steegje Achter de Kan, aan de Vughterstraat. We hebben alles gedaan om ons huis te isoleren en milieuvriendelijk te maken: ..

Lees verder

GESCHIEDENIS

De coöperatie komt voort uit Energie Coöperatie 073 (EC073), een burgerinitiatief dat vanuit een brede aanpak werkt aan het groener en zuiniger maken van onze lokale energievoorziening. EC073 initieert en ondersteunt duurzame initiatieven, waaronder collectieve zonnedaken, energiecafés en slimme buurtprojecten. In 2012 hebben een aantal enthousiaste vrijwilligers het plan opgevat om de eerste windmolen van ’s-Hertogenbosch voor én door Bossche burgers te realiseren. Vanaf 2014 zijn met de initiatiefnemers van Windpark De Rietvelden er gesprekken gevoerd om burgerparticipatie mogelijk te maken. De gemeente ondersteunde het initiatief omdat de Bossche gemeenteraad bij nieuwe, duurzame energieprojecten zoals Windpark De Rietvelden, zoveel mogelijk burgerparticipatie wil realiseren. In september 2016 is de Coöperatie BWW opgericht door Joep Mol, Jan Albert Timmerman, Arno Uijlenhoet, Merijn Klaasen en Milko van Wegberg (zie foto) met als doel om een coöperatieve windmolen te realiseren. Begin 2017 is met de initiatiefnemer van windpark De Rietvelden (Raedthuys Pure Energie) overeengekomen dat één van de vier te ontwikkelen windmolens op Windpark De Rietvelden collectief eigendom wordt van bewoners en kleine bedrijven in de omgeving van het windpark. Bosschenaren maken zo eigen omgeving groener én profiteren als gezamenlijk eigenaar zelf van de voordelen van windenergie.

WINDPARK DE RIETVELDEN

Windpark De Rietvelden is een samenwerkingsverband tussen Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings, duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie en coöperatie BWW. Samen produceren wij lokale, groene energie voor de omgeving.

Windpark De Rietvelden bestaat uit 4 windmolens. Samen zijn deze molens goed voor 32 tot 36 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Dit is genoeg om zo’n 10.800 tot 12.000 Bossche huishoudens van groene energie voorzien. Een van de windmolens is volledig in handen van Bossche burgers en ondernemers, verenigd in de coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West U.A., kortweg Coöperatie BWW.

De windmolens

Voor meer informatie over Windpark De Rietvelden klik hier.

Partners

In goed overleg met gemeente ’s-Hertogenbosch werken we met partners Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings en duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie aan de realisatie van Windpark De Rietvelden. Samen zetten we ons in voor een duurzame toekomst voor de stad en haar inwoners.

Raedthuys Pure Energie

Raedthuys Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf en levert 100% groene stroom uit eigen wind- en zonprojecten van Nederlandse bodem aan bedrijven en consumenten. Onlangs is Pure Energie voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Het energiebedrijf is bij het project betrokken als ontwikkelaar, leverancier en exploitant van de windmolens.

Naar website

Heineken Brouwerij ’s-Hertogenbosch

Heineken loopt wereldwijd voorop met duurzaam gebrouwen bier en streeft ook in ’s-Hertogenbosch naar volledige vergroening van het productieproces. Heineken stelt als grondeigenaar een deel van zijn grond beschikbaar voor een van de windmolens

Naar website

Firma Barten

Sloop- en aannemersbedrijf Barten BV is gespecialiseerd in recycling en hergebruik en wil volledig klimaatneutraal een circulair proces tot stand brengen. Barten is betrokken bij het project als grondeigenaar en stelt de grond voor de Bossche Windmolen West beschikbaar.

Naar website

Gemeente ’s-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch is als bevoegd gezag betrokken bij de ontwikkeling van Windpark De Rietvelden. De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hieronder kun je meer lezen over het Energietransitieprogramma 2016-2020 dat de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch op 31 januari 2017 heeft aangenomen.

Naar website

Familie Pennings

Familie Pennings runt al generaties lang een agrarisch bedrijf aan de rand van ’s-Hertogenbosch en wil dit bedrijf op een duurzame wijze toekomstbestendig maken. De familie is betrokken bij het project als grondeigenaar en stelt een deel van hun grond beschikbaar voor een van de windmolens.

Naar website

BCTN

BCTN Den Bosch is een containeroverslagbedrijf dat werkt aan de verduurzaming van de transportsector en daarbij de voor overslag gebruikte energie volledig wil vergroenen. Ook BCTN stelt een deel van zijn grond beschikbaar voor een van de windmolens.

Naar website

CONTACT:
Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West UA
Ophoviuslaan 134
5212 AS ‘s-Hertogenbosch
E-mail: info@bosschewindmolenwest.nl

KvK-nummer: 66897343
BTW nummer: NL.8567.47.154.B.01
IBAN: NL66RABO0313126410

Organisatie