WIE IS COÖPERATIE BWW?

Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West is een energiecoöperatie voor en door Bosschenaren. Met ons initiatief dragen wij actief bij aan een klimaat neutrale stad in 2050. Op bedrijventerrein De Rietvelden bouwen we samen de eerste coöperatieve windmolen van ’s-Hertogenbosch: de Bossche Windmolen West. Deze windmolen is onderdeel van toekomstig Windpark De Rietvelden dat uit vier windmolens zal bestaan. Met de coöperatieve windmolen zorgen we ervoor dat de voordelen die energiebesparing en groene energie opleveren, terechtkomen bij de mensen die het meest met het windpark te maken krijgen: omwonenden en kleine bedrijven in de directe omgeving. Coöperatie BWW heeft geen winstoogmerk; de coöperatie wordt op vrijwillige en onbezoldigde basis gerund door een aantal betrokken en gedreven burgers.

Oprichters
Joep Mol
Joep Mol

Voorzitter

De klimaatverandering – met droogte, overstromingen, oorlogen en massamigratie als gevolg – is een onomstreden feit. Als vader van twee opgroeiende kinderen wil ik er alles aan doen om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Door radicaal in te zetten op energiebesparing en het lokaal produceren van schone energie. Dat de energietransitie grote gevolgen heeft voor het aanzien van ’s-Hertogenbosch is duidelijk. Als architect en inwoner van deze prachtige stad wil ik graag laten zien dat het kán: een klimaatneutrale stad waarin het prettig leven is. Een stad die zijn eigen groene energie opwekt, geen afval achter laat en geen CO2 de lucht in blaast. Een stad waar niemand overlast heeft van aanwezige windmolens, zonneweides of biogasinstallaties. Een stad waarin technologische vooruitgang, natuur en historie naast elkaar schitteren. Dit krijg je alleen voor elkaar met álle inwoners en bedrijven samen. Alleen dan wordt ons mooie ’s-Hertogenbosch een écht duurzame stad.

Jan Albert Timmerman
Jan Albert Timmerman

Secretaris

“Vanaf 2013 zet ik mij met veel enthousiasme in om de wereld een stukje duurzamer te maken, te beginnen in ’s-Hertogenbosch. Als lid van het windteam en als jurist van EC073 heb ik al een bijdrage kunnen leveren, maar als bestuurslid van de Bossche Windmolen West heb ik de overtuiging dat we echt het verschil gaan maken! Duurzaamheid gaat echter hand in hand met adoptie daarvan door de samenleving. Met onze coöperatie hebben we een uitgelezen en unieke kans om die koppeling tot stand te brengen. Van en voor de burgers (en bedrijven) van ’s-Hertogenbosch gaan we die koppeling tot stand brengen, zodat onze windmolen niet alleen financieel tot voordeel strekt van de leden, maar ook maatschappelijk een blijvende bijdrage gaat leveren. Ik ben er trots op daar een rol in te kunnen spelen; laat dit mijn steentje in de rivier zijn, die helpt de stroom daarvan ten goede (van duurzaamheid) te verleggen.”

Jack Burg
Jack Burg

Penningmeester

Al tijdens mijn studie Lerarenopleiding Economische Wetenschappen en Recht bleek dat ik gevoel voor cijfers had. Het vak bedrijfsadministratie ging me zonder problemen af. Komende uit een ondernemersgezin (-familie) is dat natuurlijk niet zo vreemd. Al tijdens mijn studie ben ik gaan lesgeven in dit vak. Eerst aan de opleiding Praktijk Diploma Boekhouden (PDB), daarna aan de opleiding MBA en later SPD II. Na mijn studie ben ik les gaan geven aan de MEAO. Mijn interesse voor ICT zorgde ervoor dat ik ook een MO bevoegdheid heb gehaald voor dit vak.

Ik wilde meer praktische ervaring opdoen en heb 13 jaar bij Cap Gemini gewerkt. In 1999 heb ik mijn eigen bedrijf Arlande opgericht. Meer dan 30 jaar werk ik als interim manager c.q. managementcoach voor diverse organisaties in verschillende branches; recentelijk in de Agrarische Sector waar veel bedrijven gedwongen worden te stoppen. Bij Arlande werken wij met veertig collega' s voor voornamelijk MKB bedrijven. 

Ik wil gaan stoppen met werken en ben mijn bedrijf aan het overdragen aan mijn partners. Hierdoor komt er tijd om met de camper er op uit te trekken en lokaal in zingevende initiatieven zoals de Bossche Windmolen West een rol te gaan spelen. Graag wil ik mijn steentje bijdragen om een professionele coöperatie op te zetten en te runnen, die als doel heeft om als burgers samen een Bossche windmolen te bouwen voor Bosschenaren!

Milko van Wegberg
Milko van Wegberg

Bestuurslid

“Als kostendeskundige en projectbegeleider in de bouw breng ik sinds 2016 graag mijn expertise in bij coöperatie BWW. Dat er wat moet veranderen aan de manier waarop wij als mensen energie verbruiken, is mij al lang duidelijk. De molen op west is een prachtige manier om mee te werken aan deze verandering. Er wordt vaak gesproken over allerlei manieren om onze samenleving onafhankelijker te maken van gas, olie en kolen. Veel van die ideeën daartoe liggen in de toekomst. Dit windmolenproject is nu. Daarmee begint de verandering vandaag. Wat ik extra mooi vind, is dat het ook nog hier in ’s-Hertogenbosch plaatsvindt. Als vader van twee kinderen vind ik dat ik vandaag eraan moet beginnen de wereld voor hen beter te maken. Ik ben blij dat ik dit ook nog eens mag doen in een fantastisch gemotiveerd team.”

Mattijs Schuurman
Mattijs Schuurman

Bestuurslid

 

Ik ben Mattijs - bedrijfskundig geschoold, HR Manager van beroep. Vader van twee zonen en een dochter en sinds 2012 woonachtig in het Bossche. Ik heb mij in oktober 2018 aangemeld als lid van de Coöperatie omdat ik vind dat we als taak hebben om de wereld beter door te geven aan onze (klein)kinderen dan dat we hem gekregen hebben van onze (voor)ouders. Om dat te bereiken zullen we ons anders moeten verhouden tot de aarde dan we op dit moment doen. Ik geloof dat de energietransitie alleen kan slagen als ook wij actief bijdragen. Ik ben actief geworden bij de Coöperatie toen het bestuur op de ALV van December 2018 leden opriep om mee te denken over propositie 2.0. Ik heb met veel interesse en plezier bijgedragen aan de omzetting van RVT naar SDE en ben onder de indruk van al het goede werk dat al door het bestuur van de Coöperatie en door de vele actieve leden is verricht. Vanuit het bestuur help ik graag om met de Coöperatie ook de vervolgstappen te zetten om onze Bossche burgermolen te realiseren en zo een bijdrage te leveren aan een klimaatneutraal ‘s-Hertogenbosch!

 

Arno Uijlenhoet
Arno Uijlenhoet

mede-oprichter en oud-bestuurslid

Je kunt natuurlijk praten over energietransitie, maar je kunt er ook mee aan de slag gaan. Toen ik me eind 2012 realiseerde dat tot dan toe voornamelijk de gemeente en bedrijven actief bezig waren met hernieuwbare energie en energiebesparing, wist ik het: de inwoners van ’s-Hertogenbosch moeten ook een plek in deze transitie krijgen. Samen met enkele relaties heb ik toen de Bossche Duurzame Energie Coöperatie opgericht. Een jaar later is deze gefuseerd met een andere coöperatie tot Energie Coöperatie 073, waarvan ik de eerste voorzitter mocht zijn. Mijn drijfveer is om windenergie op land maximaal ten goede te laten komen aan mensen in de omgeving. Het zijn de kleinverbruikers, jij en ik die de meeste energiebelasting betalen. Dan is het ook logisch dat zij ervan kunnen profiteren. Windenergie is daarom een kans om de energielasten te verlagen, samen de leefbaarheid in buurten en wijken te verbeteren en tegelijkertijd bij te dragen aan een schoon leefmilieu voor onze (klein)kinderen. Hiermee samen aan de slag gaan, geeft me energie! Dat geldt inmiddels ook voor honderden andere inwoners van ’s-Hertogenbosch. Samen hebben we de wind in onze rug!

Merijn Klaassen
Merijn Klaassen

mede-oprichter

"In het dagelijks leven ben ik financieel directeur van een investeringsmaatschappij die actief is op het gebied van gezondheidszorg. Ik breng met name financiële kennis in bij de coöperatie. Graag zet ik mij als vrijwilliger in, omdat ik wil dat mijn drie kinderen ook in de toekomst zowel van ‘s-Hertogenbosch als de aarde kunnen blijven genieten."

Leden aan het woord

14 /november

'Groener wordt het niet!'

Ik ben Laura Quist (38) en ik woon sinds 2010 in ’s-Hertogenbosch. Voorlopig ben ik nog niet van plan om weg te gaan, want sinds april 2017 bezit ik een prachtig huisje in Oud Orthen. Ik heb reeds uitzicht op windturbine Treurenburg en een paar extra windturbines heet ik graag welkom. Zeker de Bossche Windmolen West: het idee dat ik ‘mijn’ schone energieleverancier dagelijks met eigen ogen aan het werk kan zien, spreekt me enorm aan. 

Lees verder
3 /oktober

De tijd is rijp voor vergroening!

Wyp de Jong sloeg als econoom aan het rekenen en kwam al snel tot de conclusie dat het financieel de moeite waard is om mee te doen. Als lid van de Werkgroep Marketingcampagne 2.0 helpt Wyp nieuwe leden te werven.

Lees verder
28 /augustus

Doe mee met je VvE

Ook VvE's kunnen deelnemen aan de Bossche Windmolen West. Berry Timmers, bestuurslid van de VvE Mariënburg PA, vertelt waarom zijn VvE lid is geworden.

Lees verder
1 /mei

Ik ben er vanaf het begin bij!

Ik ben Caro Reisinger, 52 jaar en heb een huurwoning van Zayaz aan de rand van het centrum. 6 BWD’s zijn de mijne. Dat vond ik, als aanvang, genoeg.    Naast het milieu is voor ..

Lees verder
11 /april

Windmolen is een constante reminder om bewust om te gaan met onze energie

Karien van Rijst en haar man Frank uit Orthen zijn uiterst duurzaam bezig: ze telen biologische bloemen, eten biologisch en vliegen niet uit principe. Door deel te nemen aan de Bossche Windmolen West ..

Lees verder
4 /april

‘Ik kan straks gewoon zeggen: ‘Die windmolen is van ons!’'

‘Wereldreizigers, levensgenieters en milieubewuste types, wij zijn Hilde Ploegmakers en Mark Molendijk. Wij zijn 37 en 33 jaar oud en wonen bijna op Hinthamereinde, nog net in de wijk ..

Lees verder
27 /maart

‘Ik verwacht dat coöperatie BWW navolging gaat krijgen in de rest van het land.’

Erik-Jan Kamerbeek is een actieve Bosschenaar; hij is vrijwilliger voor Theaterfestival Boulevard en zeer betrokken bij de Graafse Akker & de lokale politiek. Erik-Jan omarmt ons project:

Lees verder
5 /maart

Alles voor een energieneutraal huis!

Willem Boomstra vertelt waarom hij lid is geworden van onze coöperatie. ‘Mijn lidmaatschap van de coöperatie komt voort uit mijn belangstelling om ons huis in de binnenstad energieneutraal te maken.

Lees verder
23 /januari

'Ik wek samen met buurtgenoten schone energie op'

'Ik ben Ufuk Kâhya. Mijn leven probeer ik zo duurzaam mogelijk in te richten. Mijn appartement in Boschveld heeft energielabel A, al mijn witgoed en elektrische apparaten hebben een zuinig ..

Lees verder
19 /januari

'Het collectieve karakter spreekt ons aan'

'In ons prachtige jaren 30-huis in de Muntel hebben we de afgelopen jaren al diverse energiebesparende maatregelen genomen. We hebben vloer- en spouwmuurisolatie aangebracht en verschillende ..

Lees verder
9 /januari

'We gebruiken straks energie die lokaal en duurzaam is opgewekt. Daar gaat het ons om!'

'Wij zijn René (32) en Anouk (30) en we wonen al enkele jaren in de prachtige wijk Boschveld. Ons nieuwe huis wordt op dit moment gebouwd in Het Hart van Boschveld. Dit wordt het groene hart van de wijk, met uitzicht op de Bossche Windmolen West.'

Lees verder
8 /januari

'We willen onze kinderen bewust maken van het gebruik van de aarde'

Marjon Zijlstra en haar man Jay Rijnen doen mee met de Bossche Windmolen West. 'Ik vind het geweldig dat we mee kunnen doen aan zo’n mooi lokaal initiatief als de Bossche Windmolen West. Ons ..

Lees verder
3 /januari

'Goed voor het klimaat, onze kinderen en onze portemonnee'

‘Mijn naam is Jan Nelissen. Ik woon samen met mijn vrouw Els in het steegje Achter de Kan, aan de Vughterstraat. We hebben alles gedaan om ons huis te isoleren en milieuvriendelijk te maken: ..

Lees verder

GESCHIEDENIS

Onze coöperatie komt voort uit Energie Coöperatie 073 (EC073), een burgerinitiatief dat vanuit een brede aanpak werkt aan het groener en zuiniger maken van onze lokale energievoorziening. EC073 initieert en ondersteunt duurzame initiatieven, waaronder collectieve zonnedaken, energiecafés en slimme buurtprojecten. In 2012 hebben we met een aantal enthousiaste vrijwilligers het plan opgevat om de eerste windmolen van ’s-Hertogenbosch voor én door Bossche burgers te realiseren. Vanaf 2014 zijn wij met de initiatiefnemers van Windpark De Rietvelden in gesprek gegaan om burgerparticipatie mogelijk te maken. We werden hierin gesteund door de Bossche gemeenteraad die bij nieuwe, duurzame energieprojecten zoals Windpark De Rietvelden, zoveel mogelijk burgerparticipatie wil realiseren. Begin 2017 hebben we Coöperatie BWW opgericht en zijn we overeengekomen dat één van de vier te ontwikkelen windmolens op Windpark De Rietvelden collectief eigendom wordt van bewoners en kleine bedrijven in de omgeving van het windpark. Bosschenaren maken hun eigen omgeving groener én profiteren als gezamenlijk eigenaar zelf van de voordelen van windenergie.

WINDPARK DE RIETVELDEN

Windpark De Rietvelden is een samenwerkingsverband tussen Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings, duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie en coöperatie BWW. Samen gaan wij lokale, groene energie voor de omgeving produceren.

Windpark De Rietvelden bestaat uit 4 windmolens. Samen zijn deze molens goed voor 32 tot 36 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Dit is genoeg om zo’n 10.800 tot 12.000 Bossche huishoudens van groene energie voorzien. Een van de windmolens komt volledig in handen van Bossche burgers en ondernemers, verenigd in de coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West U.A., kortweg Coöperatie BWW.

De windmolens
Vier stuks: voor de exacte locatie en fotomontages klik hier
Ashoogte: maximaal 119 meter
Rotordiameter: maximaal 117 meter
Lengte wiek: maximaal 58,5 meter
Tiphoogte: maximaal 177,5 meter

Voor meer informatie over Windpark De Rietvelden klik hier.

Partners

In goed overleg met gemeente ’s-Hertogenbosch werken we met partners Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings en duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie aan de realisatie van Windpark De Rietvelden. Samen zetten we ons in voor een duurzame toekomst voor de stad en haar inwoners.

Raedthuys Pure Energie

Raedthuys Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf en levert 100% groene stroom uit eigen wind- en zonprojecten van Nederlandse bodem aan bedrijven en consumenten. Onlangs is Pure Energie voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Het energiebedrijf is bij het project betrokken als ontwikkelaar, leverancier en exploitant van de windmolens.

Naar website

Heineken Brouwerij ’s-Hertogenbosch

Heineken loopt wereldwijd voorop met duurzaam gebrouwen bier en streeft ook in ’s-Hertogenbosch naar volledige vergroening van het productieproces. Heineken stelt als grondeigenaar een deel van zijn grond beschikbaar voor een van de windmolens

Naar website

Firma Barten

Sloop- en aannemersbedrijf Barten BV is gespecialiseerd in recycling en hergebruik en wil volledig klimaatneutraal een circulair proces tot stand brengen. Barten is betrokken bij het project als grondeigenaar en stelt de grond voor de Bossche Windmolen West beschikbaar.

Naar website

BCTN

BCTN Den Bosch is een containeroverslagbedrijf dat werkt aan de verduurzaming van de transportsector en daarbij de voor overslag gebruikte energie volledig wil vergroenen. Ook BCTN stelt een deel van zijn grond beschikbaar voor een van de windmolens.

Naar website

WIJDOENDINGEN BV

Het creatiebureau Wij Doen Dingen is als creatief partner verantwoordelijk voor onze huisstijl, sociale mediacampagne en het webdesign.

Naar website

Familie Pennings

Familie Pennings runt al generaties lang een agrarisch bedrijf aan de rand van ’s-Hertogenbosch en wil dit bedrijf op een duurzame wijze toekomstbestendig maken. De familie is betrokken bij het project als grondeigenaar en stelt een deel van hun grond beschikbaar voor een van de windmolens.

Naar website

Gemeente ’s-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch is als bevoegd gezag betrokken bij de ontwikkeling van Windpark De Rietvelden. De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hieronder kun je meer lezen over het Energietransitieprogramma 2016-2020 dat de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch op 31 januari 2017 heeft aangenomen.

Naar website

Irma Bulkens Fotografie

Fotograaf Irma Bulkens is als creatief partner verantwoordelijk voor de fotografie op de website.

Naar website

COÖPERATIEVE VERENIGING BOSSCHE WINDMOLEN WEST

Coöperatie BWW is een coöperatieve vereniging uitgesloten van aansprakelijkheid (U.A.). De vereniging bestaat uit leden die zich op een of meerdere Bossche Windmolen Delen heeft ingeschreven. Coöperatie BWW komt voort uit Energie Coöperatie 073 en is opgericht met het doel een coöperatieve windmolen te realiseren op Windpark De Rietvelden. Het bestuur bestaat uit Joep Mol (voorzitter), Jan Albert Timmerman (secretaris), Jack Burg (penningmeester), Milko van Wegberg (algemeen bestuurslid), Arno Uijlenhoet (algemeen bestuurslid) en Mattijs Schuurman (algemeen bestuurslid). Alle betrokkenen, ook oprichters en bestuur, verrichten hun werkzaamheden op vrijwillige basis en zonder enige vorm van (financiële) vergoeding.

CONTACT:
Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West UA
Sint Jorisstraat 9
5211 HA ‘s-Hertogenbosch
Telefoonnummer: 06 44402669
E-mail: info@bosschewindmolenwest.nl

KvK-nummer: 66897343
BTW nummer: NL.8567.47.154.B.01
IBAN: NL66RABO0313126410

Organisatie