De stad schakelt over naar een energievoorziening die niet meer gebaseerd is op fossiele brandstoffen, maar op duurzame bronnen. De eerste stappen worden steeds meer zichtbaar. Zowel het stadsbeeld als het landschap veranderen, bijvoorbeeld door zonnepanelen, groene daken, isolatiemaatregelen of elektrische laadpalen.
ENERGIEVERBRUIK
Het totale energieverbruik van ‘s-Hertogenbosch in 2050 wordt geschat op 18 Petajoule (momenteel is dat 16 Petajoule): een optelsom van het verbruik van gas, stroom en brandstof van alle woningen en bedrijven en voertuigen in de stad. Dit is evenveel als de opbrengst van 720 windmolens of 8.640 voetbalvelden vol zonnepanelen. Uiteraard is het plaatsen van honderden windmolens in ’s-Hertogenbosch geen optie; er is een integrale aanpak nodig om de energietransitie mogelijk te maken. Een mix van duurzame oplossingen, zoals betere isolatiemaatregelen, het stimuleren van elektrisch vervoer, zonneweides én windenergie.
OP ZEE ÉN LAND
‘Maar waarom dan niet alleen windmolens op zee?’, wordt ons regelmatig gevraagd. Windmolens op zee zijn uiteraard ook nodig. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als voor zonnepanelen: met alleen windmolens op zee komen we er niet. Er is zoveel energie nodig dat er windmolens op zee én land nodig zijn. Naast zonnepanelen en andere energiebronnen. Een verhelderend artikel hierover kun je hier lezen. Daarnaast is er nog een groot voordeel van energie opwekken in eigen omgeving: als eigen lokale energieleverancier ben je onafhankelijker van andere landen of grote bedrijven. En bovendien kost het transporteren van energie ook energie: hoe dichter bij huis opgewekt, hoe groener de energie!