5 /maart

Alles voor een energieneutraal huis!

Willem Boomstra vertelt waarom hij lid is geworden van onze coöperatie. ‘Mijn lidmaatschap van de coöperatie komt voort uit mijn belangstelling om ons huis in de binnenstad energieneutraal te maken.

Bij de verbouwing van ons huis in 2000 hebben wij alles goed geïsoleerd en rekening gehouden met lage temperatuur verwarming; ons huis is voorzien van vloer- en wandverwarming. In 2014 hebben wij in het kader van EnergieNUL73 het huis voorzien van een warmtepomp met drie aardwarmtelussen van 80 meter diep en 12 PV-panelen met warmte terugwinning.

Ons huis is een gemeentelijk monument en de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft erg goed met ons meegedacht hoe deze technische oplossingen in te passen binnen de bestemmingsplannen en verordeningen zoals het Bossche Dakenlandschap. 

De warmtepomp werkt op elektra zodat ons elektriciteitsverbruik omhoog is gegaan, maar ons gasverbruik is nu gereduceerd tot 30 m3 aardgas per jaar om te koken en voor de wasdroger.

Vanwege het beperkte dakoppervlak wat beschikbaar is voor zonnepanelen kunnen wij niet ons gehele verbruik met PV-panelen opwekken. Gelukkig is er nu binnen de postcoderoos de mogelijkheid met de Bossche Windmolen West het ontbrekende deel elektrische energie op te wekken! Daar komt bij dat deze windenergie niet alleen klimaat technisch zeer aantrekkelijk is, maar dat er ook nog een goed financieel rendement mee wordt behaald.’

Bekijk hier een filmpje waarin Willem meer vertelt over het energieneutraal maken van zijn monumentale woning.