9 /januari

Terugblik op bouwjaar 2021

Het afgelopen jaar 2021 is er met een grote groep actieve leden hard gewerkt aan de bouw van onze coöperatieve windmolen. Coöperatielid Gerard Willemsen maakte video's van de bouw van de fundering en de opbouw van de windmolen. Het hoogtepunt was de officiële opening van het windpark en een vrolijk feest met alle leden aan de voet van de windmolen half oktober. 

De extreem zachte jaarwisseling herinnert ons weer aan de belangrijkste reden waarom we als coöperatie proberen de Bossche energietransitie te versnellen. We moeten klimaatverandering met grote spoed zien af te remmen. En dat doen we samen: met alle leden van onze coöperatie, met de omgeving, met de gemeente en met onze partners Pure Energie, Barten, Lighthouse, Bouwbedrijf Dekker en Nordex. 

Dat dat veel tijd en energie kost blijkt uit het feit dat ook in het nieuwe jaar onze windmolen nog steeds niet optimaal draait. In november stond hij tien dagen stil wegens een slippende koppeling. Vlak voor Kerst was er een kabel losgeschoten. Nu staat de molen alweer vijf dagen stil wegens een aanlopende remschijf. De serviceteams zitten er bovenop, zo heeft Nordex ons laten weten.
Ook onze adviseurs van Lighthouse en Pure Energie stellen dat dit soort kinderziektes helaas vaak voorkomen; in de opstartfase moet er nogal eens wat nader afgesteld of vervangen worden.


Overigens staat de windmolen in de winter ook regelmatig stil wegens ijsdetectie en wegens de zogenaamde slagschaduw-regeling. Ieder huis in de omgeving mag per dag niet meer dan 20 minuten bewegende slagschaduw op een gevel hebben en maximaal 5 uur 40 minuten per jaar. Zo beperken we de overlast voor de omgeving tot een absoluut minimum.
De Omgevingsdienst Brabant Noord zal de komende tijd metingen uitvoeren om te controleren of de windmolens van Windpark De Rietvelden aan de wettelijke geluidsnormen voldoen.


Zo hectisch als het vorig jaar voor onze coöperatie was zal het dit jaar hopelijk niet worden. Maar er blijft genoeg te doen; we bouwen samen verder aan een duurzame stad. En dat hopen we ook in 2022 te doen met heel veel andere Bosschenaren.