11 /december

Bossche Windmolen West gaat draaien voor alle Bosschenaren

Maar liefst 160 leden van de in totaal 650 leden woonden maandagavond 10 december de 4e algemene ledenvergadering van coöperatie BWW bij in de Verkadefabriek. De leden besloten unaniem - op 1 lid na -  tot ombouw van de propositie Bossche Windmolen Delen. Vanwege deze ombouw is tot mei 2019 de inschrijving op BWD's gesloten. Het goede nieuws is dat vanaf dat moment alle inwoners, verenigingen en kleine bedrijven in gemeente ’s-Hertogenbosch kunnen meebouwen aan de Bossche Windmolen West. Bovendien zal in de nieuwe propositie een abonnementsvorm worden opgenomen voor minder draagkrachtigen. De coöperatieve windmolen wordt zo eigendom van echt álle Bosschenaren die samen hun eigen lokale windenergie willen opwekken.

Tijdens de ALV bespraken we actuele ontwikkelingen in de Bossche energietransitie in het algemeen en rond de realisatie van de Bossche Windmolen West in het bijzonder. Dankzij de enorme inzet van een grote groep actieve leden hebben zich inmiddels 650 huishoudens en bedrijven ingeschreven op 7.600 Bossche Windmolen Delen. Dat is een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Onze coöperatie is daarmee een van de grootste onafhankelijke burgerinitiatieven op het gebied van duurzame energie in Nederland. Samen bouwen aan een Bossche windmolen, hoe leuk is dat!
 
Keuze voor SDE+
Ondanks de enorme groei van de coöperatie en het enthousiasme van de leden, is het huidig aantal leden te laag om de coöperatieve windmolen te realiseren op basis van de Regeling Verlaagd Tarief Collectieve Opwek (de ‘Postcoderoosregeling’). De leden hebben daarom nagenoeg unaniem besloten om de Bossche Windmolen Delen te herstructureren op basis van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Met deze regeling kunnen we meer vreemd vermogen aantrekken, waardoor we minder leden nodig hebben en we met het huidig aantal ook al aan de slag kunnen. Er is een commissie Propositie 2.0 in het leven geroepen die een nieuwe ledenovereenkomst gaat uitwerken. Deze zal er op hooflijnen hetzelfde uitzien als de ledenovereenkomst die de leden eerder ondertekend hebben. De prijs van een BWD, de hoogte van de onderhoudsbijdrage en de gemiddelde productie van 250 kWh per jaar per BWD zal naar verwachting niet wijzigen.

Medio maart 2019 zal de nieuwe overeenkomst ter goedkeuring aan de leden worden voorgelegd. Daarna krijgen leden als eerste de gelegenheid om zich opnieuw in te schrijven op Bossche Windmolen Delen. Begin mei 2019 wordt de inschrijving van nieuwe leden heropend.