11 /april

Windmolen is een constante reminder om bewust om te gaan met onze energie

Karien van Rijst en haar man Frank uit Orthen zijn uiterst duurzaam bezig: ze telen biologische bloemen, eten biologisch en vliegen niet uit principe. Door deel te nemen aan de Bossche Windmolen West kunnen ze hun energie op lokale wijze vergroenen.

 

‘Iedere vrijdagochtend sta ik met mijn kraam op de biomarkt. Mijn man Frank en ik verkopen honing en biologische snijbloemen, die wij zelf telen in tuinderij De Es in Haaren. Bij de kraam van coöperatie BWW raakte ik in gesprek met mede-oprichter Milko van Wegberg. Het idee van lokale en duurzame energie van een eigen windmolen sprak mij erg aan. Je onderneemt samen met andere Bosschenaren in plaats van dat je jouw geld geeft aan een grote energiemaatschappij. 

 

Mijn man en ik gaan zo duurzaam mogelijk door het leven; we eten biologisch en doen zoveel mogelijk per trein of fiets. Ook kiezen we er bijvoorbeeld bewust voor om niet te vliegen. Mijn interesse in coöperatie BWW was dan ook direct gewekt. Tijdens een inloopavond liet ik mij nog beter informeren over de Bossche Windmolen Delen, het rekenmodel en de verwachte terugverdientijd; zo’n 8 jaar. We hoeven de BWD’s pas te gaan betalen als de molen wordt aangeschaft, dat is op z’n vroegst eind 2019. Zo hebben we nog even te tijd om te sparen. We hebben er 10 aangeschaft en overwegen nog meer te kopen, omdat we graag van het gas af willen. 

 

Niet iedereen is blij met de komst van de windmolen; ik vind het juist een constante reminder dat we bewust moeten omgaan met onze energie. Dat sluit haarfijn aan bij mijn missie om mensen bewust te maken van het feit dat er veel vervuilende bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, die schadelijk zijn voor flora en fauna. Gelukkig beginnen mensen steeds meer te wennen aan kromme komkommers en wortels met deukjes; nu alleen de bloemen nog. Er mag een geel blaadje of bruin randje zitten, zo heeft de natuur het bedacht! Niet alles hoeft er perfect uit te zien; de prijs die we daar met z’n allen uiteindelijk voor moeten betalen is veel te hoog.’