28 /augustus

Doorbuffelen voor de Bossche burgerturbine

Voorzitter Joep Mol en actief lid Jack Burg vertellen in het burgerrapport over het Klimaatakkoord meer over het 'doorbuffelen voor de Bossche burgerturbine.' Lees het hele artikel hier:

DOORBUFFELEN VOOR DE BOSSCHE BURGERTURBINE

“Pa, het wordt hoog tijd dat je op een andere politieke partij gaat stemmen”, zei de zoon van Jack Burg tegen zijn vader. “Een politieke partij die zich richt op de belangen van de toekomstige generaties.”
Die opmerking kwam diep binnen bij Jack Burg, een Brabantse ondernemer en vader van vijf kinderen. “Ik wilde altijd het beste voor mijn kinderen, maar dit onderdeel was ik vergeten.”

Betere wereld

Jack veranderde niet zijn stemgedrag, maar paste wel zijn leefstijl grondig aan: biologisch eten, duurzame materialen, hernieuwbare energie. “Ik wilde het echt goed aanpakken en een betere wereld voor nu en later.”

Jack was dan ook meteen een voorstander van het plan om vier windmolens te plaatsen op industrieterrein De Rietvelden, ten noordwesten van Den Bosch. Door zich aan te sluiten bij de coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West kunnen bewoners, verenigingen en ondernemers uit de directe omgeving mede-eigenaar worden van een van deze turbines. Zo krijgen omwonenden niet alleen de lasten maar ook de lusten van windenergie, is het idee.

Weerstand

Jack woont zelf in het aangrenzende dorp Engelen. Op de app Nextdoor liet hij zijn dorpsgenoten enthousiast weten dat er eindelijk eigen windenergie beschikbaar kwam voor de omgeving. Maar juist in zijn wijk ontstond heftige weerstand tegen de windmolens. Bij iedere wandeling met zijn hond wordt hij er op straat op aangesproken.

Vooral via de app krijgt Jack van alles over zich heen: dat hij onfatsoenlijk en onbeschoft is en geen rekening houdt met anderen. Het belangrijkste tegenargument is horizonvervuiling. “Maar de molens staan op twee kilometer afstand. Die zie je hoogstens als je aan de rand van ons dorp staat, niet bij ons in de wijk. Ik zal te vuur en te zwaard de windmolens blijven verdedigen.”

Feestje

Dat geldt ook voor Joep Mol, voorzitter van Bossche Windmolen West. “We zijn ervan overtuigd dat mensen er geen overlast van ondervinden. Wel moeten we er met zijn allen aan wennen dat het stedelijke landschap verandert en dat molens de horizon gaan vullen.”