7 /september

Bossche Windmolen Delen óf zonnepanelen?

Milko van Wegberg is mede-oprichter van de coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West. Dit burgerinitiatief gaat met 1.400 omwonenden een windmolen bouwen op bedrijventerrein De Rietvelden. Als bewoner en buurtambassadeur van de Buitenpepers heeft Milko al veel buurtgenoten warm gemaakt om Bossche Windmolen Delen (BWD’s) aan te schaffen. Zo gaan tientallen bewoners van de Buitenpepers samen hun eigen duurzame, lokale energie produceren.

 ‘Veel bewoners van de Buitenpepers willen graag hun woning verduurzamen. Vaak krijg ik dan ook de vraag voorgelegd wat de voordelen van de aanschaf van Bossche Windmolen Delen (BWD’s) zijn ten opzichte van zonnepanelen. Graag vertel ik daar meer over:

Minder investering

Met BWD’s ben je ten opzichte van zonnepanelen de helft minder aan investering kwijt; de rest van het geld kun je bijvoorbeeld in de isolatie van je woning steken. Zo bespaar je nog meer geld op je energierekening. 1 BWD kost € 190,- en je kan er zoveel aanschaffen als je elektriciteit verbruikt. De opbrengst van een BWD per jaar is evenveel als dat van 1 zonnepaneel, namelijk zo’n 250 kWh. En wist je trouwens dat zonnepanelen met het warme weer van de afgelopen tijd - in tegenstelling wat veel mensen denken - wel tot 20% minder energie opwekken?

Geen onderhoud

Daarnaast hoef je je na aanschaf niet meer druk te maken over het onderhoud. Dit is anders dan bij zonnepanelen, omdat deze moeten worden schoongemaakt. Bovendien moet je na circa 10 jaar de omvormer vervangen. Je hoeft daarnaast niets aan je dak te doen; je kan dus op ieder moment je dakpannen vervangen of je dak isoleren.

Volledig vergroenen

Ook kun je met BWD’s jouw stroomverbruik volledig vergroenen. De meeste mensen in de Buitenpepers zullen, als ze van het gas af willen, meer zonnepanelen op hun dak moeten leggen dan dat erop passen. Voor wie al zonnepanelen heeft of deze gaat aanschaffen is een combinatie met Bossche Windmolen Delen ook een goede oplossing, waarmee je jouw stroomverbruik volledig kan verduurzamen.’

 

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit. AFM