16 /oktober

Artikel in De Bossche Omroep

Dat er iets moet gebeuren, daar is Patrick Kloth zeker van. Fossiele brandstoffen raken op en we hebben in deze tijd van mobiele telefoons en laptops juist meer energie nodig. Toen hij dan ook hoorde van het initiatief van de Coöperatieve Vereniging BWW om een windmolen te plaatsen voor particulieren was hij direct enthousiast. Inmiddels heeft hij twee Bossche Windmolen Delen gekocht.

Door Lesha Bosman

"Ik vind dat wij het onze kinderen verplicht zijn om zuinig om te gaan met de aarde", legt Patrick, vader van twee, uit. "We weten zo langzaamaan wel dat we niet door kunnen gaan op deze manier. De opwarming van de aarde en de afname van zuurstof geven aan dat we niet goed bezig zijn. Ik wil mijn verbruik hier op aarde terugbrengen tot nul." Patrick is aangesloten bij een particulier woningbouwtraject in Boschveld. In totaal worden daar 23 levensloopbestendige wooneenheden gebouwd waarvan er één bestemd is voor het gezin van Patrick.

Eigen windmolendeel 
"Tijdens de bouw wordt er gekeken naar duurzaamheid", legt Patrick uit. "Er komen bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak en er is geen gasaansluiting. Daarnaast is er een luchtventilatiewarmtepomp waardoor er wand- en vloerverwarming is. Het huis is nu in aanbouw. Ik krijg waarschijnlijk pas elektriciteit van mijn eigen windmolen als ik in mijn nieuwe huis woon. De windmolen moet nog gebouwd worden en zal naar alle verwachting ongeveer op hetzelfde moment klaar zijn als mijn huis. Maar mocht de windmolen eerder van start gaan dan is het ook prima. De Bossche Windmolen Delen zijn gekoppeld aan een adres. Maar zolang ik in de buurt van de windmolen blijf wonen, kunnen deze gewoon meeverhuizen naar een ander adres. Als ik verder weg zou verhuizen, mag ik de Bossche Windmolen Delen via de coöperatie verkopen aan de nieuwe bewoner van mijn huis."

In de praktijk 
Een Bosch Windmolen Deel kost eenmalig €190,- per stuk, plus € 16,- om lid te worden van de coöperatie. Daarnaast zijn er jaarlijks onderhoudskosten van de windmolen zelf: € 9,50 per BWD. "Binnen zes of zeven jaar heb ik mijn investering eruit en ga ik er financieel op vooruit. Een windmolen gaat ongeveer 20 jaar mee, dus ik krijg over die periode een korting op mijn stroomrekening, die neerkomt op zo'n 40%! Ik ben nu begonnen met de aankoop van twee aandelen omdat ik niet kan inschatten hoeveel aandelen ik nodig heb in mijn nieuwe huis om mijn energierekening tot nul te reduceren. Als ik er woon en ik blijk meer te verbruiken dan schaf ik nog extra delen aan."

Groene omgeving 
De Bossche Windmolen West is het eerste project in Nederland, waarbij een windturbine via de Regeling Verlaagd Tarief Collectieve Opwek (de postcoderoosregeling) wordt gerealiseerd. De windmolen komt volledig in handen van Bossche burgers en kleine bedrijven. "Als mede-eigenaar van de Bossche Windmolen West maak je jouw eigen omgeving groener én profiteer je van de voordelen van windenergie", aldus Joep Mol, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Bossche Windmolen West (BWW). Zo'n 3.000 huishoudens uit de directe omgeving van Windmolenpark De Rietvelden kunnen aan de Bossche Windmolen West deelnemen."
Volgens Patrick is de windmolen voor particulieren een aanwinst voor het milieu. "Maar we zijn er nog niet", aldus Patrick. "Er is in mijn ogen nog een grote slag te slaan op het gebied van grootschalige opslag van energie. Op dit moment is die opslag nog niet mogelijk waardoor de energie die teveel wordt opgewekt, terechtkomt op het netwerk, terwijl je de energie zelf opgewekt hebt en dus ook zelf zou willen gebruiken. Er zijn wel wat opslagmogelijkheden zoals de Tesla batterij maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen. Ik kijk uit naar de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid de komende jaren. De Bossche Windmolen West is in ieder geval weer een prachtige bijdrage aan een duurzaam milieu."

Meedoen? Schrijf je in op www.bosschewindmolenwest.nl.

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit. AFM