14 /juni

Alles klaar voor opbouw coöperatieve windmolen.

Deze week gaat het gebeuren: de opbouw van de coöperatieve Bossche Windmolen West. De afgelopen dagen is de hijskraan op 35 vrachtwagens aangevoerd en in elkaar gezet. De drive train (de tandwielkast), de nacelle (de gondel), de hub (de neus) en de onderste twee delen van de mast arriveerden vorige week al op de bouwplaats. 
In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juni zullen de eerste twee mastdelen op elkaar worden gezet. Als de weersomstandigheden gunstig blijven (helder weer, weinig wind) worden in de nachten daarna de overige delen worden gemonteerd. De 58 meter lange bladen (wieken) arriveren naar verwachting in de nachten tussen woensdagavond en vrijdagochtend. Deze worden telkens de volgende nacht gemonteerd. Als alles volgens planning verloopt is de 120 meter hoge windmolen zondagochtend 20 juni opgebouwd en wordt de kraan weer afgebroken om naar de volgende bouwlocatie op Windpark De Rietvelden te worden vervoerd. 
De werkzaamheden vinden plaats in de nacht omdat de Graaf van Solmsweg tijdens het hijsen moet worden afgesloten. Het werk is op afstand te aanschouwen. Toegang tot het bouwterrein (en de veiligheidszone op het moment van hijsen) is om veiligheidsredenen ten strengste verboden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van 
Windpark De Rietvelden voor nauwgezette berichtgeving over de planning van de bouw van de vier windmolens

Laatste werkzaamheden aan de 140 meter lange giek van de hijskraan.

De kraanopstelplaats met op de achtergrond v.l.n.r. de onderste twee mastdelen, de fundering van de windmolen en de nacelle (de gondel) die bovenop de mast komt te staan.

De Hijskraan werd op 35 vrachtwagens aangevoerd.

De hub, ook wel de neus van de windmolen waar de drie bladen (wieken) aan worden bevestigd.