Nieuws

9 /januari

Terugblik op bouwjaar 2021

Het afgelopen jaar is er met een grote groep actieve leden hard gewerkt aan de bouw van onze coöperatieve windmolen. Het hoogtepunt was de officiële opening van het windpark en een vrolijk openingsfeest aan de voet van de windmolen half oktober.

Lees verder
16 /oktober

Bosch Windmolen Feest met 540 leden coöperatie BWW

Ter gelegenheid van de eerste kiloWatts samen en lokaal opgewekte écht groene stroom, vierden de leden van coöperatie Bossche Windmolen West feest aan de voet van hun windmolen. Op de zonnige najaarsmiddag van zaterdag 16 oktober kon er een kijkje worden genomen in de molen. Er waren een windmolenspringkussen, een QR-speurtocht, gesprekken met actieve leden, een windmolenquiz, drankjes en hapjes. 

Lees verder
15 /oktober

Wethouder Van der Geld opent Windpark De Rietvelden

Vandaag zijn de vier nieuwe windmolens op bedrijventerrein De Rietvelden feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurde met een scheepsdoop van de coöperatieve Bossche Windmolen West door wethouder Mike van der Geld in het bijzijn van vele betrokkenen, waaronder gedeputeerde Anne-Marie Spierings. De opening van het windpark is een grote stap op weg naar een klimaatneutraal 's-Hertogenbosch, zo stelde de wethouder.

Lees verder
31 /augustus

Coöperatieve windmolen klaar voor opwek eerste groene kWh's

Na de opbouw van onze coöperatieve windmolen aan de Graaf van Solmsweg, zijn in juli de windmolens van duurzaam energiebedrijf Pure Energie in elkaar gezet. De vier 120 meter hoge Nordex N117/3600 windmolens op Windpark De Rietvelden veranderen de skyline van Den Bosch. Deze windmolens zijn een belangrijke stap op weg naar een klimaat neutrale stad en zijn van groot belang in de strijd tegen klimaatverandering. Dat mag gezien worden. 

Lees verder
6 /juli

Bouw coöperatieve windmolen afgerond - VIDEOVERSLAG

Onze coöperatieve windmolen staat alweer twee weken fier overeind. Kijk hier het videoverslag dat coöperatiegenoot Gerard Willemsen maakte van het spectaculaire hijs- en montagewerk twee weken geleden.

Lees verder
1 /juli

UITSPRAAK RAAD VAN STATE INZAKE EUROPESE RICHTLIJNEN

Gisteren deed de Raad van State uitspraak in een zaak die voortkwam uit het arrest van het Europees Hof van Justitie rond een windpark in het Belgische Nevele in 2020. De Raad van State volgt het oordeel van de Europese rechter...

Lees verder
19 /juni

Online excursie bouw Bossche Windmolen West

Gisteren organiseerden BWW-leden Claudia Hamerlinck en Elise Quant, beiden actief in de werkgroep Educatie, een online excursie via Zoom voor maar liefst zeven enthousiaste bovenbouwklassen van basisscholen binnen een straal van 2km rondom onze coöperatieve windmolen.

Lees verder
14 /juni

Alles klaar voor opbouw coöperatieve windmolen.

Deze week gaat het gebeuren: de opbouw van de coöperatieve Bossche Windmolen West. De afgelopen dagen is de hijskraan op 35 vrachtwagens aangevoerd en in elkaar gezet. De drive train (de tandwielkast), de nacelle (de gondel), de hub (de neus) en de onderste twee delen van de mast arriveerden vorige week al op de bouwplaats. 

Lees verder
2 /juni

Eerste onderdelen windmolen op bouwplaats aangekomen.

Vanochtend vroeg is op de bouwplaats van onze coöperatieve windmolen aan de Graaf van Solmsweg in ’s-Hertogenbosch het eerste transport van Nordex gearriveerd: de zogenaamde drive train. Dit is de as 

Lees verder
20 /mei

Videoverslag bouw fundering Bossche Windmolen West

Tijdens de elfde - online - algemene ledenvergadering van coöperatie BWW op 19 mei ging de video van BWW-lid Gerard Willemsen over de bouw van de fundering in premiere. Met medewerking van Walrik Holterman en Milko van Wegberg. 

Lees verder
12 /mei

Fundering coöperatieve Bossche Windmolen West gereed.

Sinds de officiële eerste paal op 17 februari is er door aannemer Dekker Bouw & Infra hard gewerkt aan de fundering van onze coöperatieve windmolen. Er zijn 34 palen geslagen tot een diepte van 16,5 meter onder maaiveld. Vervolgens is de ankerkooi gesteld waarop later de mast geplaatst wordt. Er is 37.000 kg wapeningsstaal in een dicht netwerk tussen de palen en de ankerkooi gevlochten. In een ronde bekisting van 16,5 meter doorsnede is in twee lange werkdagen 440 m3 beton gestort.
 

Lees verder
17 /februari

Eerste paal coöperatieve windmolen geslagen!

Vanochtend is de officiële eerste paal geslagen voor de fundering van de coöperatieve Bossche Windmolen West. Wegens coronamaatregelen kon slechts een zeer beperkt gezelschap van direct betrokkenen aanwezig zijn bij deze mijlpaal in de Bossche energietransitie. Onder hen Mike van der Geld, wethouder Klimaat en Energie.

Lees verder
2 /februari

Online informatiebijeenkomst dinsdag 9 februari, 19:30 uur

Na maanden van intensieve werkvoorbereiding gaat over twee weken de bouw van onze coöperatieve Bossche Windmolen West van start. In de week van 15 februari wordt de eerste paal geslagen. Eind augustus gaan de 550 leden van coöperatie BWW samen hun eigen lokale groene stroom opwekken. Het resterend deel van de opgewekte stroom wordt verkocht aan Bossche grootverbruikers die graag lokaal willen vergroenen. 
Samen met Pure Energie, de eigenaar van de overige drie windmolens op windpark De Rietvelden, organiseren we op 
dinsdag 9 februari om 19:30 een online informatiebijeenkomst over de bouwwerkzaamheden via Zoom. Meld je aan via info@windparkderietvelden.nl.

Lees verder
18 /december

Technasium Jeroen Bosch College onderzoekt windmolens

Op donderdag 18 december presenteerden 40 leerlingen van het Technasium van het Jeroen Bosch College hun onderzoeksprojecten over Windpark De Rietvelden en de Bossche Windmolen West. In samenwerking met de docenten van het vak ‘Onderzoek & Ontwerpen’ formuleerde de werkgroep Educatie van coöperatie BWW een vijftal opdrachten over verschillende aspecten van de Bossche Windmolen West.

Lees verder
2 /november

Online informatiebijeenkomst Windpark De Rietvelden: 4 nov 19:30

Op 4 november 2020 vanaf 19:30 organiseren Coöperatie BWW en Pure Energie  een online informatieavond over de bouw van Windpark De Rietvelden. De planning is dat de bouw medio januari 2021 begint. We vertellen graag meer over de planning en de benodigde werkzaamheden. Verder wordt uitleg gegeven over het omgevingsfonds. Uiteraard is er alle ruimte voor vragen en opmerkingen.

Lees verder
13 /augustus

Financial Close coöperatieve windmolen

Coöperatie BWW heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: Financial Close. Onze windmolen wordt de N117/3600 van Nordex. De contracten met Rabobank en Nordex zijn getekend; afgelopen week hebben we de eerste aanbetaling verricht.

Lees verder
4 /maart

Mijn BWW operationeel, meer nieuws tijdens ALV 15 juni

De aanbestedingsprocedure van de coöperatieve windmolen nadert zijn einde. Naar verwachting wordt half mei een definitief contract met een windmolenfabrikant getekend. Op dat moment zal de eerste aanbetaling verricht moeten worden. En daarom hebben we op 31 maart de kosten voor de Bossche Windmolen Delen geïncasseerd bij onze 553 leden. Om alles in goede banen te leiden in de persoonlijke ledenpagina Mijn BWW ingericht.

 

Lees verder
19 /november

ALV akkoord met prijs BWD

Gisteren vond in de Verkadefabriek de zevende ALV van coöperatie BWW plaats. De 180 aanwezige leden gingen unaniem akkoord met de financiële onderbouwing van de propositie en een prijs van € 87,50 per Bosch Windmolen Deel.

Lees verder
1 /november

553 Bosschenaren wekken samen hun eigen écht groene stroom op

Op 31 oktober sloot de inschrijving voor nieuwe leden van coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West. In totaal hebben 553 Bossche burgers, verenigingen en bedrijven ingeschreven op gezamenlijk 8084 Bossche Windmolen Delen.

Lees verder
9 /oktober

'Samen maken we onze stad een stuk duurzamer.'

In de Bossche Omroep van 9 oktober vertellen voorzitter Joep Mol en penningmeester Jack Burg meer over ons groene burgerinitiatief.

Lees verder
7 /augustus

Bossche Windmolen West gaat definitief door

Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan: er mogen 4 windmolens komen op Windpark De Rietvelden. Coöperatie BWW is verheugd dat het windpark zoals gepland kan doorgaan.
 

Lees verder
6 /juli

Inschrijving geopend voor alle Bosschenaren

Vanaf 6 juli kunnen álle inwoners, verenigingen en bedrijven binnen de gemeente 's-Hertogenbosch lid worden van coöperatie BWW. Inschrijven kan tot 31 oktober 2019, het aantal beschikbare Bossche Windmolen Delen is beperkt. 

Lees verder
15 /mei

BEGIN JULI HEROPENING INSCHRIJVING BWD’S

Maandagavond 6 mei vond in de Verkadefabriek de zesde Algemene Ledenvergadering van coöperatie BWW plaats. De statuten en de nieuwe structuur voor Bossche Windmolen Delen (BWD’s) werden definitief goedgekeurd. De precieze werking van de coöperatieve windmolen werd uitgebreid toegelicht aan de hand van het nieuwe BWD-regelement. De ruim 90 aanwezige leden gingen ook hiermee akkoord. Vanaf eind juni kunnen alle inwoners en bedrijven in de gemeente ’s-Hertogenbosch meebouwen aan de Bossche Windmolen West: lokale groene energie voor en door álle Bosschenaren! 

Lees verder
16 /april

Leden stemmen in met Propositie 2.0

Op maandag 8 april vond in de Verkadefabriek de vijfde Algemene Ledenvergadering van coöperatie BWW plaats. De 156 aanwezigen spraken elkaar over de nieuwe vorm van de Bossche Windmolen Delen. Met 4 onthoudingen stemden alle aanwezige leden voor deze Propositie 2.0 en de bijbehorende wijziging van de statuten. 

Lees verder
14 /maart

BESCHIKKING SDE+ 2018

Inmiddels heeft Coöperatie BWW voor de subsidieregeling SDE+ 2018 ontvangen. Dat betekent dat we van het Rijk gedurende 15 jaar het verschil tussen de marktprijs en de kostprijs van onze Bossche windenergie vergoed krijgen. Oftewel een prijsgarantie van € 0,073 per coöperatief geproduceerde kWh stroom.

Lees verder
22 /december

Beroep tegen ontheffing Wet natuurbescherming niet-ontvankelijk

Het beroep tegen de verleende ontheffing Wet natuurbescherming voor Windpark De Rietvelden is niet-ontvankelijk. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld in haar uitspraak van 21 december 2018. Hierdoor is het beroep verder niet inhoudelijk behandeld.

Lees verder
11 /december

Bossche Windmolen West gaat draaien voor alle Bosschenaren

Maar liefst 160 leden van de in totaal 650 leden woonden maandagavond 10 december de 4e algemene ledenvergadering van coöperatie BWW bij in de Verkadefabriek.

Lees verder
14 /november

'Groener wordt het niet!'

Ik ben Laura Quist (38) en ik woon sinds 2010 in ’s-Hertogenbosch. Voorlopig ben ik nog niet van plan om weg te gaan, want sinds april 2017 bezit ik een prachtig huisje in Oud Orthen. Ik heb reeds uitzicht op windturbine Treurenburg en een paar extra windturbines heet ik graag welkom. Zeker de Bossche Windmolen West: het idee dat ik ‘mijn’ schone energieleverancier dagelijks met eigen ogen aan het werk kan zien, spreekt me enorm aan. 

Lees verder
3 /oktober

De tijd is rijp voor vergroening!

Wyp de Jong sloeg als econoom aan het rekenen en kwam al snel tot de conclusie dat het financieel de moeite waard is om mee te doen. Als lid van de Werkgroep Marketingcampagne 2.0 helpt Wyp nieuwe leden te werven.

Lees verder
28 /augustus

Doorbuffelen voor de Bossche burgerturbine

Voorzitter Joep Mol en actief lid Jack Burg vertellen in het burgerrapport over het Klimaatakkoord meer over het 'doorbuffelen voor de Bossche burgerturbine.'

Lees verder
28 /augustus

Doe mee met je VvE

Ook VvE's kunnen deelnemen aan de Bossche Windmolen West. Berry Timmers, bestuurslid van de VvE Mariënburg PA, vertelt waarom zijn VvE lid is geworden.

Lees verder
23 /juni

Groen Lintje voor Joep Mol

Onze voorzitter Joep Mol is de winnaar van het Groen Lintje 2018. Hij kreeg het lintje opgespeld door wethouder Ufuk Kâhya van Groen Links 's-Hertogenbosch. Joep werd in het ..

Lees verder
28 /mei

Wind mee met BWW!

BWW geeft je energie! Met 16 deelnemers aan de Vestingloop hebben we - ondanks de hitte - een mooie sportieve prestatie neergezet op alle afstanden: 1 KM Kidsrun, 5 KM, 10 KM en 15 KM. Met veel dank ..

Lees verder
1 /mei

Ik ben er vanaf het begin bij!

Ik ben Caro Reisinger, 52 jaar en heb een huurwoning van Zayaz aan de rand van het centrum. 6 BWD’s zijn de mijne. Dat vond ik, als aanvang, genoeg.    Naast het milieu is voor ..

Lees verder
18 /april

HOGER BEROEP RAAD VAN STATE

Eerder berichtten we over de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant aangaande de beroepen die waren ingediend tegen de omgevingsvergunning voor Windpark De Rietvelden, waar onze coöperatieve ..

Lees verder
11 /april

Windmolen is een constante reminder om bewust om te gaan met onze energie

Karien van Rijst en haar man Frank uit Orthen zijn uiterst duurzaam bezig: ze telen biologische bloemen, eten biologisch en vliegen niet uit principe. Door deel te nemen aan de Bossche Windmolen West ..

Lees verder
4 /april

‘Ik kan straks gewoon zeggen: ‘Die windmolen is van ons!’'

‘Wereldreizigers, levensgenieters en milieubewuste types, wij zijn Hilde Ploegmakers en Mark Molendijk. Wij zijn 37 en 33 jaar oud en wonen bijna op Hinthamereinde, nog net in de wijk ..

Lees verder
27 /maart

‘Ik verwacht dat coöperatie BWW navolging gaat krijgen in de rest van het land.’

Erik-Jan Kamerbeek is een actieve Bosschenaar; hij is vrijwilliger voor Theaterfestival Boulevard en zeer betrokken bij de Graafse Akker & de lokale politiek. Erik-Jan omarmt ons project:

Lees verder
26 /maart

De nieuwe gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch is groener en lokaler dan ooit

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. De opkomst was groot en de nieuwe gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch is groener en lokaler dan ooit. Dit is een ideale politieke situatie om de ..

Lees verder
7 /maart

UITSPRAAK RECHTBANK WINDPARK DE RIETVELDEN

Afgelopen maandag heeft de rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in het beroep tegen de vergunning voor vier windmolens op Windpark De Rietvelden. De omgevingsvergunning werd in september 2017 ..

Lees verder
5 /maart

Alles voor een energieneutraal huis!

Willem Boomstra vertelt waarom hij lid is geworden van onze coöperatie. ‘Mijn lidmaatschap van de coöperatie komt voort uit mijn belangstelling om ons huis in de binnenstad energieneutraal te maken.

Lees verder
6 /februari

Groene zichtbaarheid dankzij Shortcut Fietskoeriers

Vanaf vandaag kun je Hanno Maas en zijn collega's van Shortcut Fietskoeriers spotten met onze poster in hun rugzak. Fijn dat een ander duurzaam initiatief ons op deze manier steunt! Heb je ook een ..

Lees verder
23 /januari

'Ik wek samen met buurtgenoten schone energie op'

'Ik ben Ufuk Kâhya. Mijn leven probeer ik zo duurzaam mogelijk in te richten. Mijn appartement in Boschveld heeft energielabel A, al mijn witgoed en elektrische apparaten hebben een zuinig ..

Lees verder
19 /januari

'Het collectieve karakter spreekt ons aan'

'In ons prachtige jaren 30-huis in de Muntel hebben we de afgelopen jaren al diverse energiebesparende maatregelen genomen. We hebben vloer- en spouwmuurisolatie aangebracht en verschillende ..

Lees verder
9 /januari

'We gebruiken straks energie die lokaal en duurzaam is opgewekt. Daar gaat het ons om!'

'Wij zijn René (32) en Anouk (30) en we wonen al enkele jaren in de prachtige wijk Boschveld. Ons nieuwe huis wordt op dit moment gebouwd in Het Hart van Boschveld. Dit wordt het groene hart van de wijk, met uitzicht op de Bossche Windmolen West.'

Lees verder
8 /januari

'We willen onze kinderen bewust maken van het gebruik van de aarde'

Marjon Zijlstra en haar man Jay Rijnen doen mee met de Bossche Windmolen West. 'Ik vind het geweldig dat we mee kunnen doen aan zo’n mooi lokaal initiatief als de Bossche Windmolen West. Ons ..

Lees verder
3 /januari

'Goed voor het klimaat, onze kinderen en onze portemonnee'

‘Mijn naam is Jan Nelissen. Ik woon samen met mijn vrouw Els in het steegje Achter de Kan, aan de Vughterstraat. We hebben alles gedaan om ons huis te isoleren en milieuvriendelijk te maken: ..

Lees verder