Hoe werkt het?

Coöperatie BWW gaat met 540 Bossche burgers, verenigingen en kleine bedrijven zelf lokaal groene energie opwekken. De opbrengst van de coöperatief geproduceerde windenergie wordt via energy credits verdeeld onder de leden. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt voor educatie en nieuwe duurzame projecten in de omgeving.

Om de windmolen te kunnen bouwen, heeft coöperatie BWW 4,5 miljoen euro nodig. Er wordt € 3,8 miljoen onder gunstige en groene voorwaarden geleend (vreemd vermogen). De resterende € 700.000 hebben de leden van coöperatie BWW bij elkaar gebracht door de aankoop van Bossche Windmolen Delen (eigen vermogen).
Zij betaalden daarvoor € 87,50 per Bosch Windmolen Deel. Een BWD garandeert 250 kWh stroom per jaar uit de eigen windmolen.

De Bossche Windmolen West gaat naar verwachting september 2021 draaien. De coöperatie produceert groene elektriciteit en verkoopt deze aan de markt. De opbrengst van de windmolen wordt jaarlijks verdeeld onder de leden via energy credits: een korting op de elektriciteitsrekening. Deze korting bedraagt rond 15% van de kosten van een BWD, ongeacht het aantal verkochte BWD’s.

De coöperatief geproduceerde elektriciteit wordt de eerstkomende vijf jaar via het bestaande netwerk aangeleverd door Raedthuys Pure Energie. De leden van cooperatie BWW krijgen een flinke korting op de stroomprijs. Samen met het deel van de opbrengst dat de leden in energy credits krijgen uitgekeerd, verdienen zij de kosten van de Bossche Windmolen Delen naar verwachting binnen 8 jaar terug.
Mede-eigenaren van de Bossche Windmolen West besparen zo stevig op hun energierekening én produceren samen de groenste energie die er in ’s-Hertogenbosch te krijgen is.


EEN REKENVOORBEELD
Een gezin met twee kinderen verbruikte vorig jaar 2920 kWh aan electriciteit. De familie wordt lid van coöperaite BWW en koopt 2920 / 250 = 11,68 => 12 Bossche Windmolen Delen. Het verwacht elektriciteitsverbruik is dus 3000 kWh per jaar.
In dit rekenvoorbeed wordt uitgegaan van de situatie dat cooperatie BWW 8.000 Bossche Windmolen Delen verkoopt en de prijs van een BWD € 100 gaat worden. Het jaarlijks deel van de opbrengst dat per BWD via energy credits als korting wordt verrekend bedraagt dan naar verwachting € 13,63.
De nota van energieleverancier Pure Energie zou er het komend jaar dus als volgt uit kunnen zien. 

Omdat de stroom van de Bossche Windmolen West door Pure Energie via het normale netwerk wordt geleverd, betaalt het gezin gewoon leveringskosten, opslag duurzame energie, energiebelasting, vaste leveringskosten en netbeheerkosten. De standaard vermindering energiebelasting wordt ook voor leden van coöperatie BWW verrekend. 
Leden van coöperatie BWW krijgen op hun elektriciteitsdeel een extra BWW-ledenkorting van € 30 per jaar bovenop de standaardkorting van € 30 die Pure Energie op het moment van dit rekenvoorbeeld geeft. En als bij Pure Energie ook groen gas wordt afgenomen krijgen zij ook over dat deel jaarlijks € 30 extra korting boven op de standaardkorting van Pure Energie. 
In de situatie dat er 8000 BWD's worden verkocht krijgen de leden € 13,63 korting aan energy credits per BWD. Het gezin in dit voorbeeld krijgt dus 12 x € 13,63 = € 163,50 korting omdat ze delen in de opbrengst van de coöperatieve windmolen. 
De windmolen draait gegarandeerd 15 jaar, dus de aanschafprijs van de 12 Bossche Windmolen Delen van dit gezin (12 x € 100 = € 1200) kan jaarlijks met € 1200 / 15 = € 80 worden afgeschreven.

WINDENERGIE VOOR ÁLLE BOSSCHENAREN
Coöperatie BWW draagt volgens NWEA-norm bij aan een gebiedsfonds voor windpark De Rietvelden. Met geld uit dit fonds kunnen in de omgeving van het windpark landschappelijke en maatschappelijke projecten worden gesteund. Daarnaast zal coöperatie BWW educatieve en nieuwe coöperatieve projecten op het gebied van duurzame energie financieel ondersteunen.
Maar belangrijker: we produceren samen lokale en betaalbare duurzame energie voor álle Bosschenaren. Groener en voordeliger kunnen we het niet maken!


WIE ZIT ER ACHTER COÖPERATIE BWW?
Coöperatie BWW is een lokaal burgerinitiatief en wordt op vrijwillige basis en volledig onbetaald gerund door betrokken en gedreven burgers die willen bijdragen aan een klimaat neutrale stad in 2050. De coöperatie heeft 540 leden. Een eigen windmolen op windpark De Rietvelden is een eerste stap in een mogelijke reeks van coöperatieve windmolens en zonneweides in ‘s-Hertogenbosch. Zo krijgt iedereen die zelf geen of niet genoeg groene energie kan opwekken de mogelijkheid om dit eenvoudig samen met anderen in de directe omgeving te doen.

 

Samen bouwen aan een Bossche windmolen:
daar krijg je écht groene energie van!