Hoe werkt het?

Coöperatie BWW werkt met 540 Bossche burgers, verenigingen en kleine bedrijven zelf lokaal groene energie op. De netto-opbrengst (of het resultaat) van de coöperatief geproduceerde windenergie wordt via energy credits verdeeld onder de leden. Daarnaast wordt een deel van de netto-opbrengst gebruikt voor educatie en nieuwe duurzame projecten in de omgeving.

Voor de bouw van de windmolen had de coöperatie BWW 4,5 miljoen euro nodig. Er is € 3,8 miljoen onder gunstige en groene voorwaarden geleend (vreemd vermogen). De resterende € 700.000 hebben de leden van coöperatie BWW bij elkaar gebracht door de aankoop van Bossche Windmolen Delen (eigen vermogen), gerelateerd aan het eigen verbruik. Een BWD staat voor 250 kWh stroom/jaar uit de eigen windmolen en kostte 87,50.

De Bossche Windmolen West draait sinds september 2021. De coöperatie produceert groene elektriciteit en verkoopt deze aan de markt. Het resultaat van de coöperatie, de opbrengst van de windmolen minus de kosten, wordt jaarlijks verdeeld onder de leden via energy credits: een korting op de elektriciteitsrekening. Deze korting bedraagt naar schatting circa 15% van de kosten van een BWD, ongeacht het aantal verkochte BWD’s.

De coöperatief geproduceerde elektriciteit wordt de eerstkomende vijf jaar via het bestaande netwerk aangeleverd door Raedthuys Pure Energie. De leden van coöperatie BWW krijgen jaarlijks een extra BWW-ledenkorting op hun elektriciteitsrekening bovenop de standaardprijs of -korting die Pure Energie rekent. En als zij ook groen gas afnemen bij Pure Energie krijgen zij ook daarover jaarlijks BWW-ledenkorting boven op de standaardprijs. De hoogte van de extra ledenkorting kan wisselen. Samen met het deel van de netto-opbrengst dat de leden in energy credits krijgen uitgekeerd, verdienen zij zo de kosten van de Bossche Windmolen Delen terug.
Mede-eigenaren van de Bossche Windmolen West besparen zo stevig op hun energierekening én produceren samen de groenste energie die er in ’s-Hertogenbosch te krijgen is.
Vanwege de energiecrisis en de daarmee gepaard gaande hoge energieprijzen, hebben de leden van de Cooperatie BWW hun inleg inmiddels terugverdiend.

Omdat de stroom van de Bossche Windmolen West door Pure Energie via het normale netwerk wordt geleverd, betalen de leden wel gewoon leveringskosten, energiebelasting, vaste leveringskosten en netbeheerkosten. De standaard vermindering energiebelasting wordt ook voor leden van coöperatie BWW verrekend.

WINDENERGIE VOOR ÁLLE BOSSCHENAREN
Coöperatie BWW draagt volgens NWEA-norm bij aan een gebiedsfonds voor windpark De Rietvelden. Met geld uit dit fonds kunnen in de omgeving van het windpark landschappelijke en maatschappelijke projecten worden gesteund. Daarnaast heeft de cooperatie BWW tot doel educatieve en nieuwe coöperatieve projecten op het gebied van duurzame energie financieel te ondersteunen.
Maar belangrijker: we produceren samen lokale en betaalbare duurzame energie voor álle Bosschenaren. Groener en voordeliger kunnen we het niet maken!


WIE ZIT ER ACHTER COÖPERATIE BWW?
Coöperatie BWW is een lokaal burgerinitiatief en wordt op vrijwillige basis en volledig onbetaald gerund door betrokken en gedreven burgers die willen bijdragen aan een klimaat neutrale stad in 2050. De coöperatie heeft 540 leden. Een eigen windmolen op windpark De Rietvelden is een eerste stap in een mogelijke reeks van coöperatieve windmolens en zonneweides in ‘s-Hertogenbosch. Zo krijgt iedereen die zelf geen of niet genoeg groene energie kan opwekken de mogelijkheid om dit eenvoudig samen met anderen in de directe omgeving te doen.

 

Samen bouwen aan een Bossche windmolen:
daar krijg je écht groene energie van!