In deze FAQ vind je veel gestelde vragen over windenergie, Windpark De Rietvelden en coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West.
Voor vragen over windenergie in het algemeen en Windpark De Rietvelden in het bijzonder verwijzen we je naar www.windparkderietvelden.nl . Aarzel niet om een vraag te stellen door een e-mail te sturen naar info@bosschewindmolenwest.nl.
Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West U.A. (coöperatie BWW) is een energiecoöperatie voor én door Bosschenaren. 550 burgers, verenigingen en bedrijven dragen actief bij aan een klimaat neutrale stad in 2050.
Op bedrijventerrein De Rietvelden heeft coöperatie BWW de eerste coöperatieve Windmolen van 's-Hertogenbosch gebouwd: de Bossche Windmolen West. Deze Windmolen is onderdeel van Windpark De Rietvelden dat uit 4 windmolens bestaat. De coöperatieve windmolen zorgt ervoor dat de voordelen die energiebesparing en groene energie opleveren, terechtkomen bij de mensen die het meest met het windpark te maken krijgen: omwonenden en kleine bedrijven in de directe omgeving.
Coöperatie BWW onderschrijft de gemeentelijke doelstelling dat ’s-Hertogenbosch in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Coöperatie BWW wil bijdragen aan de versnelling van de energietransitie in ’s-Hertogenbosch. Dat kan alleen als alle burgers en bedrijven betrokken raken bij de energietransitie. Coöperatie BWW zorgt ervoor dat het financieel voordeel van windpark De Rietvelden terechtkomt bij de mensen die het meest met het windpark te maken krijgen: omwonenden en kleine bedrijven in de directe omgeving. Coöperatie BWW heeft geen winstoogmerk; de coöperatie wordt op vrijwillige en onbezoldigde basis gerund door een groot aantal betrokken en gedreven burgers die hun eigen energieverbruik volledig zelfstandig en lokaal willen vergroenen. Coöperatie BWW wil ook bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de maatschappij door nieuwe coöperatieve duurzame energieprojecten te steunen en door geven van educatie en voorlichting over duurzame energie.
De Coöperatie BWW is een vereniging zonder winstoogmerk. De Coöperatie bestaat uit een bestuur en de Algemene Ledenvergadering. Het bestuur voert de dagelijkse werkzaamheden uit, stelt de jaarrekening op, schrijft ten minste 1x per jaar een Algemene Ledenvergadering uit en voert de besluiten uit van de ALV. Naast het bestuur is een grote groep leden actief op het gebied van administratieve organisatie, communicatie, juridische en financiële zaken, nieuwe projecten, etc. Alle betrokkenen verrichten hun werkzaamheden op vrijwillige basis en zonder enige vorm van (financiële) vergoeding. Een aantal mensen wordt van buitenaf ingehuurd om specifieke werkzaamheden te verrichten op het gebied van communicatie, administratie of consultancy.
De opgewekte stroom wordt door coöperatie BWW aan Pure Energie verkocht. Daarnaast heeft de coöperatie recht op subsidie vanwege deelname aan de SDE-regeling in het geval de energieprijzen onder een bepaald plafond blijven. Hierdoor is er financiële zekerheid (ondergrens) over de opbrengst van de molen. De kosten voor de coöperatie bestaan uit rente en aflossing van de lening en uit kosten voor administratie, onderhoud en verzekering.
Bij de start van de Coöperatie BWW was het de verwachting dat de Coöperatie per jaar ruim EUR 100.000,- meer inkomsten zou hebben, dan dat het aan kosten kwijt is. Het resultaat, dat is de opbrengst van de molen minus de kosten, werd dan verdeeld onder leden naar rato van het aantal BWD’s in de vorm van energy credits: een korting op de jaarlijkse energierekening.
Een deel van de opgewekte stroom wordt door Pure Energie geleverd aan de leden. De rest wordt door Pure Energie aan andere partijen verkocht. De coöperatie heeft voor de levering door Pure Energie een ledenkorting bedongen ten opzichte van de prijzen die normaal door Pure Energie gehanteerd worden. Daardoor valt de energierekening voor leden van de Coöperatie lager uit dan wanneer zij zelfstandig naar Pure Energie zouden overstappen.
De coöperatieve windmolen staat op het terrein van Sloop- en aannemersbedrijf Barten aan de Graafs van Solmsweg, pal naast snelweg A59. De windmolen maakt deel uit van Windpark De Rietvelden dat bestaat uit 4 windmolens. Samen zijn deze molens goed voor 27 tot 36 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Dit is genoeg om zo’n 9.000 tot 12.000 Bossche huishoudens van groene energie voorzien.
Windpark De Rietvelden is een van de eerste grote projecten in de energietransitie van ’s-Hertogenbosch. Het Project is een samenwerkingsverband tussen Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings, duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie en coöperatie BWW. Samen produceren zij lokale, groene energie voor zichzelf en de omgeving. . Voor meer informatie zie: www.windparkderietvelden.nl.
Om van ’s-Hertogenbosch een echt duurzame stad te maken is er meer nodig dan alleen lokaal opgewekte groene energie. Daarom wordt een deel van de opbrengst van de coöperatieve windmolen besteed aan nieuwe duurzame energieprojecten, aan energiebesparing, aan milieueducatie en aan maatschappelijke of landschappelijke projecten in de omgeving van Windpark De Rietvelden.
Coöperatie BWW zorgt er op drie manieren voor dat de opbrengst van de coöperatieve windmolen lokaal wordt uitgekeerd:
- Doordat veel burgers en bedrijven samen hun eigen groene energie produceren, vloeit de opbrengst niet weg naar een groot, internationaal energiebedrijf, maar blijft het in de eigen stad. Wat je niet uitgeeft aan (te) dure energie, kun je besteden aan andere dingen in de (lokale) economie.
- Coöperatie BWW houdt zich - net als de andere partners in Windpark De Rietvelden - aan de gedragscode van branchevereniging NWEA (Nederlandse WindEnergie Associatie): per jaar wordt €0,50 per opgewekte MWh (megawattuur) beschikbaar gesteld in een gebiedsfonds, dat samen met omwonenden en de initiatiefnemers van Windpark De Rietvelden wordt opgericht.
- Daarnaast heeft de coöperatie BWW als doel om een deel van opbrengst van de coöperatieve windmolen te besteden aan educatieve projecten in de directe omgeving van de windmolen en aan de financiële ondersteuning van nieuwe coöperatieve projecten op het gebied van duurzame energie binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Zolang de onderhoudskosten lager zijn dan de waarde van de stroomopbrengst zal de molen blijven draaien. Omdat de molen van de eigenaren van Bossche Windmolen Delen is, is het voordeel van langer draaien volledig voor hen. Dit voordeel kan aanzienlijk zijn. Diverse experts hebben overigens aan Coöperatieve Vereniging Bossche Windmolen West bevestigd dat de verwachte restwaarde van de windmolen minimaal gelijk zal zijn aan de verwachte kosten voor het verwijderen van de windmolen. Zodra er indicaties zijn dat de verwachte restwaarde minder zal zijn dan de kosten van verwijdering zal er een potje worden gereserveerd voor deze extra kosten.
Elke organisatie kan failliet gaan, maar de kans dat de coöperatie BWW failliet gaat is bijzonder klein. De coöperatie is eigenaar van de windmolen die - voordat hij aan het einde van zijn economische levensduur is - altijd een bepaalde waarde heeft. Risico’s zijn zoveel mogelijk afgedekt. Financiële verplichtingen zoals de vergoeding aan door overmacht uittredende leden en de bijdragen aan fondsen en projecten zijn altijd onder voorbehoud van de beschikbaarheid van voldoende financiële middelen.
Door de snelle toename van de efficiëntie van windturbines (ze worden steeds goedkoper en produceren steeds meer elektriciteit) en omdat steeds meer mensen er inmiddels van overtuigd zijn dat klimaatverandering moet stoppen, willen alle grote energiebedrijven op dit moment investeren in wind- en zonne-energie. Dat is mooi, maar een werkelijke verandering van ons energiesysteem vindt pas plaats, als er in kleine eenheden, decentraal en gedragen door de lokale bevolking groene energie wordt opgewekt. Daarom willen wij dat alle burgers en kleine bedrijven rondom een windpark of zonneweides de kans krijgen om mede-eigenaar te worden van deze groene productiemiddelen. En dat er meer ruimte komt voor eigen initiatieven zoals de Bossche Windmolen West. Om zo samen eigen, lokale groene energie op te wekken. Dat heet coöperatieve energie.
Bossche Windmolen Delen (BWD’s) zijn stukjes bewijs van mede-eigendom van de coöperatieve windmolen ter grootte van 250 kWh. Met de verkoop van BWD’s aan de leden bouwde coöperatie BWW eigen vermogen op. Met dit geld en een lening bij een bank (vreemd vermogen) is de windmolen door de coöperatie aangeschaft. Naar rato het aantal BWD’s dat een lid heeft, wordt de opbrengst van de windmolen jaarlijks onder de leden verdeeld. Deze gedeelde opbrengst wordt uitgekeerd in energy credits: korting op je elektriciteitsrekening.
Bossche Windmolen Delen (BWD’s) zijn écht groen. Samen windenergie opwekken binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch garandeert dat je de groenst mogelijke energie inkoopt. De energieverspilling door transport is nihil; omwonenden zijn zelf eigenaar.
Bovendien zijn Bossche Windmolen Delen gemakkelijk. Je hoeft niets te verbouwen aan je woning, bedrijfsgebouw of clubhuis. Als je geen zonnig dak hebt of in een bescherm stadsgezicht woont is dit dé manier om toch zelf groene energie op te wekken.
Met Bossche Windmolen Delen besparen leden flink op je energierekening. Ze delen in de opbrengst van de coöperatie door de verrekening van energy credits op de jaarrekening. Bovendien krijgt een lid een fikse BWW-leden korting bij de leverancier. Hiermee verdienen de leden de aanschaf van de BWD terug. Verder hebben de leden gedurende 15 jaar goedkope(re) groene energie uit hun eigen windmolen.
Het is niet meer mogelijk Bossche Windmolen Delen te kopen.
Aanschaf van Bossche Windmolen Delen stond open voor alle inwoners, bedrijven en verenigingen binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch met een zogenaamde kleinverbruik-aansluiting. Dit is een elektriciteitsaansluiting met een maximaal vermogen van 3 x 80 Ampère.
Ja, dat kan zeker. Wind en zon vullen elkaar goed aan: op winderige dagen is het vaak minder zonnig en op zonnige dagen wordt er minder windenergie opgewekt. Een BWD geeft naar rato van het aantal BDW’s dat iemand heeft, korting op de energierekening.
Het systeem van BWD en het verrekenen van korting op de energierekening door de uitkering van energy credits is gebaseerd op de voorwaarde dat leden hun elektriciteit afnemen bij de gezamenlijke energieleverancier van de coöperatie.
Als leden willen delen in het resultaat van de coöperatieve windmolen dan moeten ze dus naar de gezamenlijke leverancier overstappen.
Juridisch bestaat er geen plicht om over te stappen. Leden kunnen lid blijven en hun BWD’s houden als zij elektriciteit afnemen bij een andere leverancier. Zij delen dan niet in het resultaat van de coöperatie in de vorm van energy-credits.
De eerste vijf jaar is deze gezamenlijke energieleverancier Pure Energie. De coöperatie heeft daarbij bedongen dat de leden een flinke BWW-ledenkorting krijgen.
Zoals gebruikelijk in de energiewereld ontvangt coöperatie BWW van Pure Energie ook een vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe klanten.
Overigens staat de levering van gas los van bovenstaande systematiek (maar ontvangen leden ook BWW-korting in het geval zij gas bij Pure Energie afnemen).
Als je binnen Nederland verhuist naar een nieuwe woning of bedrijfsruimte met een zelfstandige kleinverbruikers-aansluiting kun je je Bossche Windmolen Delen probleemloos meenemen. Je stuurt zowel coöperatie BWW als leverancier Pure Energie een verhuisbericht.
Bij overlijden, bij verhuizing naar het buitenland of bij verhuizing naar een adres in Nederland waar het lid geen kleinverbruikersaansluiting kan realiseren op eigen naam*) zal coöperatie BWW de Bossche Windmolen Delen terugnemen. De coöperatie streeft ernaar om in dat geval een deel van de aankoopsom te vergoeden. Coöperatie BWW gaat daarbij uit van de terugverdientijd van 15 jaar. Dit staat in het BWD-reglement. Daar is ook onderstaande een verrekeningstabel opgenomen:
kalenderjaar |
BWD waarde |
afschrijving per jaar |
2021 |
€ 87,50 |
€ 5,83 |
2022 |
€ 81,67 |
|
2023 |
€ 75,83 |
|
2024 |
€ 70,00 |
|
2025 |
€ 64,17 |
|
2026 |
€ 58,33 |
|
2027 |
€ 52,50 |
|
2028 |
€ 46,67 |
|
2029 |
€ 40,83 |
|
2030 |
€ 35,00 |
|
2031 |
€ 29,17 |
|
2032 |
€ 23,33 |
|
2033 |
€ 17,50 |
|
2034 |
€ 11,67 |
|
2035 |
€ 5,83 |
|
2036 |
€ 0,00 |
|
Om de continuïteit van de Coöperatie niet in gevaar te brengen kan het bestuur de uitbetaling van deze vergoeding opschorten tot het moment dat er wel ruimte is voor terugbetaling, dan wel de terugbetaling beperken tot een deel van de waarde of de vergoeding geheel laten vervallen.
*) Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij:
- opname in een inrichting, verpleeghuis, zorginstelling en dergelijke;
- samenwoning met een nieuwe partner in een woning waar al sprake is van een kleinverbruikersaansluiting op naam van de partner;
- Inwoning bij kinderen;
- verhuizen naar een woongemeenschap waar geen kleinverbruikersaansluiting aanwezig is of waar sprake is van een gezamenlijke kleinverbruikersaansluiting.
Naar aanleiding van vragen over de registratie van huwelijkse staat of partnerschap en de naamgegevens van echtgenoten of partners, heeft het bestuur besloten om deze gegevens niet op te nemen in het ledenbestand van de coöperatie. Dit mede omdat de AVG stelt dat enkel voor de realisatie van een onderneming noodzakelijke gegevens bewaard morgen worden.
Een lid kan het lidmaatschap ook opzeggen om andere redenen dan een verhuizing naar een woning zonder kleinverbruik-aansluiting in Nederland of overlijden. Bijvoorbeeld als een lid zich niet meer kan vereenzelvigen met de doelstellingen van de coöperatie BWW. In dat geval komen de BWD’s te vervallen. Het lid kan in dat geval geen aanspraak maken op een vergoeding.
Dat verschilt per leverancier. Een aantal leveranciers hanteert geen boete. Maar over het algemeen geldt: hoe langer de resterende looptijd van een contract, hoe hoger de boete. Ook is de boete afhankelijk van of je alleen voor gas of stroom overstapt of voor beide. De maximale hoogte van een mogelijke boete is wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Aanbieders mogen hiervan alleen naar onderen afwijken. Als gezegd zijn er leveranciers die bewust geen boete opleggen. Doe zelf navraag bij je leverancier om zeker te zijn over de hoogte van een eventuele boete. Zie voor meer informatie: www.consuwijzer.nl
Pure Energie publiceert de tarieven op hun website: https://pure-energie.nl/groene-energie/tarieven. Leden van de Coöperatie krijgen extra korting per jaar op hun stroomrekening bovenop eventuele kortingen die Pure Energie standaard aanbiedt. Stapt een lid over voor stroom en gas, dan krijgt een lid ook extra BWW-ledenkorting per jaar op de gasrekening. De hoogte van de korting kan per jaar verschillen.
Door de aankoop van BWD’s zijn leden mede-eigenaar van de Bossche Windmolen en hebben zij naar rato recht op de netto-opbrengsten van de windmolen, indien zij aan de voorwaarden voldoen. Ieder jaar wordt het resultaat van de coöperatie vastgesteld en krijg je per BWD een extra korting op je energierekening via de zogenaamde energy credits.
Coöperatie BWW verkoopt de opgewekte stroom aan de gezamenlijke leverancier. Voor de eerste 5 jaar is dat Pure Energie. Pure energie levert de stroom door aan de leden, tegen de prijzen zoals vermeld op hun website. BWW-leden krijgen een speciale extra ledenkorting van EUR 30 per jaar op hun energierekening, en EUR 30 korting op hun gasrekening, als ze ook voor gas naar Pure Energie overstappen.
De coöperatie is opgericht om het eigen verbruik van Bosschenaren te vergroenen en is niet bedoeld als beleggings- of speculatieobject. Daarom is aan leden gevraagd een inschatting te maken van het eigen (toekomstige) gebruik en naar rato BWD’s te kopen.
Gebruik je meer KWh's dan waarvoor je BWD’s hebt gekocht, dan worden die gewoon geleverd door Pure Energie.
Je bespaart het meest op je energierekening als je je volledige verbruik omzet in Bossche Windmolen Delen. Echter de grootste besparing en het meest duurzaam blijft het verminderen van energieverbruik. Kijk voor energiebesparingstips bijvoorbeeld eens op: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/
Nee, de afname van gas staat geheel los van de levering van elektriciteit en de afspraken die daarover zijn gemaakt. Er is wel een extra BWW-ledenkorting bedongen bij onze gemeenschappelijk energieleverancier Pure Energie voor het geval een lid ook gas bij hen afneemt.
Bossche Windmolen Delen worden door de Belastingdienst gezien als vermogen. Bij de belastingaangifte moet je de waarde van je BWD's daarom optellen bij je vermogen. Je betaalt vermogensbelasting over dat gedeelte van je vermogen dat hoger is dan het zogenaamde heffingsvrije vermogen.
Hoe je je Bossche Windmolen Delen moet verwerken in de belastingaangifte hangt af van jouw situatie:
Situatie 1 - Je hebt de BWD's in particulier eigendom
In dit geval neem je de waarde van de BWD's, die je per 1 januari van enig belastingjaar had (dus voor de IB 202X op 1 januari 202X) op in aangifte box 3 - vermogen onder "Aandelen, obligaties, e.d."
De waarde per BWD bedroeg na aankoop € 87,50 per stuk. Per 1 januari 2022 gold dat bedrag, minus de afschrijving van 3 productiemaanden in 2021.
Per maand schrijf je 87,50/180 (15 jaar van 12 maanden = 180) = € 0,48611 af.
Dus de waarde op 1/1/2022 per BWD is € 86,04. Per 1/1/2023 is het € 80,21, per 1/1/2024 € 74,38, per 1/1/2025 € 68,54, per 1/1/2026 € 62,71, per 1/1/2027 € 56,88, per 1/1/2028 € 51,04, per 1/1/2029 € 45,21, enzovoorts.
Energy credits hoeven niet in je aangifte verwerkt te worden. Daarvoor geldt de forfaitaire bijtelling van de waarde van je vermogen.
Situatie 2 - De BWD's zijn in eigendom van je bedrijf
Je neemt in dit geval de waarde van de BWD's die het bedrijf heeft op de activazijde van de balans op als "Effecten".
De waarde per BWD bedroeg per 1 januari 2022 € 86,04 per stuk (zie berekening hierboven). Voorts neem je in de resultaten de uitkering van Energy Credits op onder de noemer Resultaat Deelneming Bossche Windmolen West u.a. in rubriek 9.
Het aantal BWD’s dat je koopt bepaalt de hoeveelheid stroom die gegarandeerd afkomstig is uit je eigen coöperatieve windmolen: 250 kWh lokaal opgewekte windenergie per BWD. Over deze stroom krijg je jaarlijks korting uit energy credits, de deling van de netto-opbrengst van de coöperatie onder leden. Je hebt maximaal voordeel als je je volledige stroomverbruik omzet in BWD’s.
Mocht je meer stroom verbruiken dan je BWD’s hebt, dan ontvang je nog steeds groene energie. Alle stroom van leverancier Raedthuys Pure Energie komt van Nederlandse windmolens en zonnepanelen. Deze extra stroom komt echter niet gegarandeerd uit de coöperatieve windmolen.
Zolang de windmolen draait (gegarandeerd 15 jaar) ontvang je groene, lokaal opgewekte stroom van je eigen windmolen – gewoon via je huidige aansluiting. De looptijd van de lendeovereenkomst is dus 15 jaar. Daarna kan de ledenvergadering beslissen de looptijd van de windmolen en daarmee ook de ledenovereenkomsten te verlengen. De economische levensduur van een windmolen is minimaal 20 jaar.
Wanneer je emigreert, komt te overlijden, naar een adres zonder eigen kleinverbruik-aansluiting verhuist of je bedrijfs-/verenigingsactiviteiten staakt, komen de BWD’s en daarmee ook de ledenovereenkomst te vervallen. In deze gevallen streeft de coöperatie ernaar een deel van de aankoopwaarde te vergoeden.
De coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West UA is een coöperatie met "uitsluiting aansprakelijkheid". De leden zijn daarmee nooit aansprakelijk voor meer dan de kosten van de inleg van hun Bossche Windmolen Delen.
Leden die besluiten over te stappen naar een andere energieleverancier kunnen wel gewoon lid blijven van de coöperatie, maar kunnen gedurende de periode dat ze geen overeenkomst hebben met de gezamenlijke energieleverancier, Pure Energie geen aanspraak maken op de energy credits.
Ja, dat is mogelijk. Om aanspraak te kunnen maken op de uitkering van energy credits moet dit wel goed worden vastgelegd in de ledenadministratie. Stuur daarom een bericht aan de ledenadministratie waarin je aangeeft hoe de BWDs moeten worden verdeeld, inclusief de adressen en de bijbehorende klantnummers bij de energieleverancier.
BWD’s zijn niet vrij verhandelbaar en kunnen dus onderling tussen leden niet verkocht worden. Dat betekent ook dat leden geen BWD kunnen bijkopen.
Tot de energiecrisis van 2021 was het de bedoeling dat er een aanbod zou worden gedaan voor een vijfjarig collectief contract waar leden op in zouden kunnen stappen. Door de energiecrisis werden er geen langdurige contracten meer aangeboden. Overigens waren de energieprijzen op dat moment zo hoog dat waarschijnlijk niemand tegen die prijzen een langdurige overeenkomst zou willen sluiten. Daarom is aan de ledenvergadering in december 2021 voorgesteld om in plaats van een collectief 5-jaarscontract gebruik te maken van aaneengesloten individuele contracten bij Pure Energie. Pure Energie heeft daarbij de BWW-specifieke korting ook voor variabele contracten van toepassing verklaard. Na de eerste 5 jaarsperiode waarin de windmolen draait, gaan we opnieuw met Pure Energie en eventueel andere partijen onderhandelen voor een opvolgende periode.
We hebben ons voor de eerste 5 hele draai-jaren (2022-2026) verbonden aan Pure Energie. Wij verkopen alle stroom die we opwekken aan PE, zij leveren stroom (en indien gewenst gas) aan onze leden, hun klanten. En leveren dat tegen marktconforme tarieven. Onze leden worden klant bij Pure Energie, het resultaat van de coöperatie wordt als energy credits als korting op de energierekening verrekend. Na de eerste 5-jaarsperiode moeten we opnieuw onderhandelen met leveranciers om te kijken hoe we de daaropvolgende jaren het beste kunnen vormgeven. Daarbij proberen we uiteraard om voor onze leden een zo gunstig mogelijk contact af te sluiten (met PE, andere leveranciers of andere mogelijkheden).
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) is een rijks subsidieregeling om de productie van hernieuwbare, schone en duurzame energie te stimuleren, (zie Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie en de Algemene uitvoeringsregeling Stimulering Duurzame Energieproductie). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling namens het Rijk uit en is de subsidieverstrekker.
De hoogte van de subsidie wordt bepaald door 2 factoren:
- de kostprijs voor de productie van hernieuwbare energie voor de betreffende technologie (voor de coöperatie BWW: windenergie op land), incl. een redelijke winstmarge;
- de waarde die de opgewekte energie op de markt heeft.
De kostprijs wordt vastgelegd in een basisbedrag (ook wel fasebedrag genoemd) en de marktwaarde (het zogenaamde correctiebedrag). De subsidie bedraagt het fasebedrag minus het correctiebedrag. Het basisbedrag staat vast voor de gehele looptijd van de molen: 15 jaar. Het correctiebedrag wordt jaarlijks vastgesteld, op basis van de ontwikkeling van de marktprijs.
De coöperatie heeft een beschikking voor de regeling SDE+ 2018, waarbij het basisbedrag is vastgesteld op € 73 / MWh. Het correctiebedrag fluctueert met de marktprijs, maar er zit wel een bodem in van € 22 / MWh. (Dat heet dan de ‘basisenergieprijs’.)
Grijze energie is milieubelastend en wordt opgewekt door verbruik van fossiele brandstoffen. Veel energiemaatschappijen leveren groene energie. Die energie is niet altijd duurzaam opgewekt; vaak gaat het om grijze energie, waarbij energiemaatschappijen zogenaamde GvO-certificaten (Garantie van Oorsprong) kopen van opwekkers van groene energie elders in Europa. Dankzij die GvO’s kan grijze stroom in Nederland toch als groene stroom verkocht worden.
Energie van de Bossche Windmolen is écht groene energie: coöperatief en lokaal opgewekt met Bossche Wind!
Wil je meer weten over welke energiemaatschappijen echt bijdragen aan de verduurzaming van onze energievoorziening, lees dan het onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise: www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier
Door technologische ontwikkeling worden windmolens steeds efficiënter. Er is steeds minder subsidie nodig om windenergie te kunnen laten concurreren met energie uit kolen- of gascentrales. De subsidie compenseert de valse concurrentie met grijze stroom: bij met fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit worden de kosten voor het opruimen van de vervuiling (maatregelen tegen fijnstof, voorkomen van klimaatverandering, CO2 opslag, etc.) niet meegerekend in de kostprijs. Energie uit wind en zon is schoon en heeft al deze kosten niet. De productie van groene energie is nog steeds iets duurder dan de productie van grijze stroom. En daardoor heeft groene energie nog steeds een (snel kleiner wordende) bijdrage van de overheid nodig om rendabel te zijn.